Kanadský WestJet koupil tamější miliardář, akcionáři vydělali přes víkend 67 %

Boeing 787-9 Dreamliner v barvách WestJet. Foto: BoiengBoeing 787-9 Dreamliner v barvách WestJet. Foto: Boieng

Aerolinky WestJet zmizí z burzy poté, co se je rozhodl ovládnout kanadský miliardář Gerry Schwartz přes svoji společnost Onex Corp.

Aerolinky WestJet zmizí z burzy poté, co se je rozhodl ovládnout kanadský miliardář Gerry Schwartz přes svoji společnost Onex Corp. Pro současné akcionáře aerolinek jde o velmi lukrativní byznys. Ještě v pátek se akcie prodávaly za 18,50 kanadských dolarů, Onex jim za akcii zaplatí 31 dolarů, o 67 % více než byla páteční cena.

V době, kdy naopak aerolinky chodí většinou na burzu pro peníze, jde o překvapivý krok a zřejmě největší ovládnutí letecké společnosti jediným akcionářem za poslední dobu. Transakci oznámil WestJet na svých stránkách.

WestJet se potýkal v posledních letech s poklesem zisků, současně ale připravuje velkou mezinárodní expanzi díky nákupu nových dreamlinerů.  Akcie WestJetu před v pondělí oznámenou transakcí dlouhodobě padaly, na rozdíl od jiných severoamerických leteckých společností. Na burze akcie v pondělí stouply na téměř třicet dolarů, obchod musí schválit ještě regulační úřady.

Šéf WestJetu Ed Sims v prohlášení uvedl, že vstup jediného akcionáře a odchod z burzy umožní zaměřit se na dlouhodobou růstovou strategii bez ohledu na pravidelné čtvrtletní zveřejňování výsledků.

Pro Schwartze nejde o první investici do letectví: v roce 2005 koupil od Boeingu výrobce leteckých komponentů Spirit AeroSystems a o devět let později ji prodal se ziskem 3,2 miliardy dolarů. V minulosti se neúspěšně pokoušel ovládnout Air Canada.

WestJet je druhým největším kanadským dopravcem, vznikl v roce 1996. Začínal původně jako ryze nízkonákladová společnost. Dnes zaměstnává přes 14 tisíc lidí, loni přepravil 25 milionů cestujících.

Tagy westjet
Žádné komentáře