Další linka s úzkotrupým letadlem přes Atlantik. WestJet spojil Skotsko s Kanadou

První let WestJet s 737 MAX 8 v Edinburghu. Foto: Edinburgh AirportPrvní let WestJet s 737 MAX 8 v Edinburghu. Foto: Edinburgh Airport

WestJet letos létá z Kanady do pěti evropských měst.

Postupný návrat letecké dopravy ke stavu před pandemií přináší i obnovení konceptu leteckého spojení přes Atlantik úzkotrupými letadly. Dopravci si od nasazení menších letadel slibují možnost provozovat lety i mezi městy, kam by se větší širokotrupé letadlo nevyplatilo.

Další novou linku provozovanou letadlem původně určeným pro krátké a středně dlouhé tratě je kanadský WestJet. Od tohoto týdne létá z Toronta do skotského Edinburghu.

Na linku kanadský dopravce nasazuje Boeing 737 MAX 8. První let zvládl za 6 hodin a 39 minut, jak ukazují data na Flightradar24.com. WestJet letos létá z Kanady do pěti destinací v Evropě, na některé trasy nasazuje širokotrupý Boeing 787-9. Linka je v provozu třikrát týdně.

Dopravce zahájení nové linky označil jako postupné obnovení své sítě. Kromě Edinburghu létá ještě z Kanady do Skotska na lince Halifax – Glasgow.

Lety přes Atlantik letadly typu 737 MAX nebo A321neo začaly dopravci provozovat před pandemií, poté na dva roky přestaly. Aktuálně je u letů přes Atlantik u dopravců využívanější A321LR, s kterým létá například SAS, TAP nebo Air Transat. Velký boom v tomto segmentu se čeká se zavedením nového typu A321XLR, který umožní dolet i například z Prahy do New Yorku.

Tagy EDI Edinburgh Toronto transatlantické lety westjet YYZ YYZ-EDI
2 komentáře