Boeing získal důležitou zakázku na největší verzi 737 MAX, která ještě není schválena

Boeing 737 MAX 10. Foto: WestJetBoeing 737 MAX 10. Foto: WestJet

Boeingu zbývají tři měsíce na certifikaci letadla podle současných standardů.

Kanadské aerolinky WestJet se stanou významným zákazníkem Boeingu na největší verzi letounu 737 MAX. S Boeingem se dohodly na pořízení dalších 42 letadel ve verzi MAX 10 s opcí na pořízení 22. Už dříve si WestJet objednal 23 jiných letadel 737 MAX včetně dvanácti MAX 10.

Kontrakt oznámil WestJet v tiskové zprávě. Podle dopravce tím výrazně posílí svoji flotilu na západě Kanady i pro lety přes celý kontinent na východ. „Jde o investici, která posílí naši přítomnost na trhu a povede k další expanzi. Umožní nám zavést více přímých linek,“ řekl šéf WestJet Alexis von Hoensbroech.

Dopravce od nového letadla čeká nižší náklady na sedačku v porovnání s jinými modely. WestJet aktuálně létá se 170 letadly, základem jsou Boeingy 737 různých verzí, kterých má celkem 110.

Objednávka má ale jeden zásadní háček: Model 737 MAX 10 dosud neprošel certifikací. Pokud by chtěl získat povolení pro provoz ještě podle stávajících pravidel, má čas jen do konce roku. Je ale čím dál jasnější, že Boeing homologaci nestihne. Další objednávka je tak podle některých názorů tlakem na americký Kongres, aby Boeing dostal výjimku a čas na certifikaci navíc. Vedení firmy už dříve varovalo, že pokud by letadlo muselo plnit standardy platné od 1. ledna 2023, celý program MAX 10 zruší. Boeing má na letadlo ve verzi MAX 10 zhruba 700 objednávek.

Tagy boeing Boeing 737 MAX 10 westjet
18 komentářů