Nové transpacifické linky. Starlux začal létat do USA, WestJet propojil Kanadu s Japonskem

A35-900 společnosti Starlux Airlines po příletu do Los Angeles. Foto: Starlux AirlinesA35-900 společnosti Starlux Airlines po příletu do Los Angeles. Foto: Starlux Airlines

Mezi Tchaj-pej a Los Angeles létají již tři dopravci.

Na trhu dálkových linek mezi Severní Amerikou a Asií se minulý týden objevili dva noví dopravci. Tchajwanský dopravce Starlux Airlines začal létat na lince Tchaj-pej – Los Angeles, kanadský WestJet spustil spojení Calgary a Tokia.

Starlux na linku JX1/2 nasazuje letadla Airbus A350-900, let z USA na Tchaj-wan trvá 13-14 hodin podle síly větru, ve směru do USA naopak obvykle o hodinu až dvě méně. Dopravce počítá nejprve s pěti lety týdně, od června začne s denním provozem. Na linku nasazuje letadla v konfiguraci pro 306 cestujících ve čtyřech cestovních třídách.

Pro Starlux jde o první dálkovou linku, dopravce vidí její potenciál i pro přepravu tranzitních cestujících do dalších asijských a severoamerických destinací. V USA se dohodl na codesharové spolupráci s Alaska Airlines.

Starlux má v plánu ještě lety do San Francisca, firma se poohlíží i po dalších destinacích v USA. Trasa Tchaj-Pej – Los Angeles patří mezi nejvytíženější spojení z Tchaj-wanu, EVA Air na trase létá třikrát denně, China Airlines jedenáctkrát týdně.

Starlux vznikl teprve v roce 2020. Jeho start výrazně zpomalil nástup pandemie koronaviru. Dopravce má aktuálně dvacet letadel, z toho tři A350, čtyři A330-900 a 13 A321neo.

Poprvé do Asie zamířil kanadský dopravce WestJet. Spojení z Calgary na tokijské letiště Narita bude v provozu třikrát týdně. Na linku nasazuje svůj Boeing 787-9.

Linka bude v provozu zatím do konce října, vrátí se pak po zimní přestávce na jaře příštího roku.

Tagy Starlux Airlines TPE-LAX westjet YYC-NRT
5 komentářů