Jihomoravský kraj chce obnovit linku do Mnichova, bude hledat dopravce

Letiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jihomoravský kraj se po nedávném krachu letecké společnosti British Midland regional (BMI regional) nevzdává myšlenky na linku Brno – Mnichov.

Jihomoravský kraj se po nedávném krachu letecké společnosti British Midland regional (BMI regional) nevzdává myšlenky na linku Brno – Mnichov. BMI regional v polovině února zastavila všechny lety, včetně těch z jihu Moravy do Bavorska. Linku platil kraj a chce tak činit i nadále s jiným dopravcem.

Prvním krokem je odstoupení od smlouvy s BMI regional, které v pondělí schválila rada kraje. Důvodem je podstatné porušení smlouvy. „Podstatným porušením smlouvy je bezdůvodné zrušení 20 či více plánovaných letů za provozní období. Od 17. do 22. února 2019 došlo ke zrušení více než dvaceti plánovaných letů. Jihomoravský kraj bude uplatňovat vzniklé pohledávky za dopravcem,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Kraj chce linku obnovit na stejném základě, tedy jako závazek veřejné služby. Dopravce by měl vzejít ze soutěže.„Výběrové řízení je vázáno evropskou legislativou, a to zabere čas, nelze ho tedy vyhlásit okamžitě. Variantou je možnost takzvaného přechodného dopravce na omezenou dobu maximálně sedmi měsíců. Když ho nalezneme, může létat obratem hned po oznámení Evropské komisi. Souběžně intenzivně pracujeme na obou možnostech,“ doplnil hejtman.

Linka Brno – Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak byla od 21. května 2018. Počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Kraj uvedl, že spoj do Mnichova využívalo zhruba 2200 lidí měsíčně. Za rok 2018 Jihomoravský kraj zaplatil za provozování linky Brno – Mnichov – Brno letecké společnosti BMI regional necelých 22 milionů korun.

Tagy bmi Regional brno Brno - Mnichov Jihomoravský kraj
39 komentářů