Až 2600 eur za rotaci. Jihomoravský kraj uzavřel smlouvu na lety do Mnichova

bmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regionalbmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regional

Jihomoravský kraj uzavřel koncem května smlouvu s leteckou společností British Midland Regional (BMI Regional) o provozování linky Brno – Mnichov

Jihomoravský kraj uzavřel koncem května smlouvu s leteckou společností British Midland Regional (BMI Regional) o provozování linky Brno – Mnichov za veřejné peníze. Kraj lety podobně jako u vlakové či autobusové dopravy objednal v podobě veřejné služby, a to na čtyři roky.

Smlouva, která se už objevila v registru, dopravci zaručuje kompenzaci až 2600 eur na rotaci. Zároveň letecké společnosti určuje řadu podmínek včetně cen letenek nebo návazností v Mnichově, zavádí i systém smluvních pokut. Objednávka zní na 11 rotací týdně, dvě ve všední dny a jedna v neděli, což odpovídá nynějšímu letovému řádu.

„Maximální konečná cena jednosměrné letenky (z Letiště Brno do Letiště Mnichov i z Letiště Mnichov do Letiště Brno) ve třídě Economy včetně veškerých možných daní a poplatků nepřesáhne 250 eur,“ píše se ve smlouvě. Dopravce zároveň musí každý měsíc nabídnout minimálně 250 letenek za akční cenu 79 eur včetně všech poplatků.

Kraj rovněž vybral 14 destinací (Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Brusel, Amsterdam, Paříž, Toulouse, Milán, Madrid, Bilbao, Kodaň, Londýn, Hamburg, Curych), z nichž alespoň do osmi dle výběru dopravce musí mít cestující zajištěn v Mnichově přestup v obou směrech.

BMI Regional musí začít linku podle smluvních podmínek začít provozovat nejpozději do šesti měsíců, nasadit musí letadlo s přetlakovou kabinou o minimální cestovní rychlosti 450 kilometrů v hodině a kapacitou alespoň 35 míst. To dnes nasazovaný Embraer E-145 s 50 sedadly splňuje.

Letecké spojení mezi Brnem a Mnichovem zahájila BMI ve spolupráci s Lufthansou v listopadu 2015 s frekvencí jednou denně. Od loňského jara vypravuje společnost dva lety denně, kraj je přitom dotuje desítkami milionů pod rouškou propagace regionu na základě marketingové smlouvy.

BMI Regional měla letos na jaře potíže s personálem a musela některé lety do Brna rušit. Nová smlouva o veřejné službě má proto kraji rovněž zaručit, že firma za podobné excesy bude platit penále. Od problémů v březnu firma zrušila jediný let na konci května.

Smluvní pokuty (výběr)
Dopravce se zavazuje zaplatit kraji smluvní pokutu:
– za nevykonání rotace s výjimkou případu vyšší moci, a to ve výši 3000 eur za každou nevykonanou rotaci.
– ve výši 3.000 eur za každou rotaci vykonanou prostřednictvím letadla nedisponujícím přetlakovou kabinou.
– ve výši 3000 eur za každou rotaci vykonanou prostřednictvím letadla s nižší cestovní rychlostí než 450 km/hod.
– ve výši 1000 eur za každou rotaci vykonanou prostřednictvím letadla s nižší kapacitou než 35 míst.
– 100.000 eur za porušení povinnosti codesharové spolupráce
– za nezajištění náhradní dopravy za zrušený let, a to ve výši 1000 eur/let.
– za nenabídnutí akčních letenek v minimálním počtu 250ks měsíčně a to ve výši 90 eur za každý 1 ks nenabídnuté akční letenky.
– za každou nabízenou či prodanou letenku ve třídě Economy za cenu vyšší než 250 eur, a to ve výši rozdílu částky za kterou byla letenka nabízena (prodána) a částkou 250 eur.

Tagy bmi Regional brno Jiihomoravský kraj Mnihov smlouva
11 komentářů