Radní Jihomoravského kraje schválili tendr na leteckou linku z Brna do Mnichova

bmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regionalbmi Regional létala do Brna s letadlem Embraer E-145. Foto: bmi Regional

Vypsání tendru na zajištění letecké linky mezi Brnem a Mnichovem už nic nebrání. Zahájení výběrového řízení schválila v pátek rada

Vypsání tendru na zajištění letecké linky mezi Brnem a Mnichovem už nic nebrání. Zahájení výběrového řízení schválila v pátek rada kraje. Kraj je ochoten dopravci v rámci závazku veřejné služby platit téměř 60 milionů korun ročně.

„Rada zároveň vzala na vědomí, že pokud do uzavření tohoto řízení projeví zájem o provozování pravidelné linky Brno – Mnichov jiný dopravce, a to bez nároku na úhradu kompenzace, bude to důvod pro zrušení tohoto zadávacího řízení,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Maximální výše podpory dopravce ze strany kraje má za rok činit 2,2 milionu eur (přes 57 milionů Kč), závazek by měl trvat od začátku příštího roku čtyři roky. Kraj chce vypsat nadlimitní výběrové řízení, veřejnou podporu zdůvodňuje tím, že linku nelze provozovat na tržním základě.

Navýšení roční výše finanční kompenzace kraj zdůvodňuje „vyhodnocením předchozího provozu, zvýšením cen paliva, inflací a situací na leteckém trhu v EU“. Linku v závazku kraje provozovala od loňského jara do začátku letošního roku BMI Regional. Kraj za její služby za loňský rok zaplatil 22 milionů korun. Firma ale zkrachovala.

Kraj následně vypsal výběrové řízení, nikdo se ale nepřihlásil. Nyní to proto zkouší znovu. Požaduje letadlo s minimálním počtem 50 sedadel, počet rotací má být alespoň jedenáct týdně. Zadávací řízení má být vypsáno začátkem listopadu, lhůta pro podání nabídek vyprší 3. února.

Linka Brno-Mnichov začala létat v roce 2015, v závazku veřejné služby pak od 21. května 2018 a počty spojů se rozšířily na dva denně v každém směru od pondělí do pátku, v neděli jeden pár spojů. Spoj do Mnichova využívalo podle kraje zhruba 2200 lidí měsíčně.

Tagy bmi Regional brno Jihomoravský kraj Mnichov
34 komentářů