Ještě o píď větší. Royal Caribbean si objednala stavbu největší turistické lodi

Harmony of the Seas během stavby. Autor: By Djoach - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45532702Harmony of the Seas během stavby. Autor: By Djoach - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45532702

V loděnici Chantiers de l’Atlantique ve francouzském přístavu Saint-Nazaire začala stavba nové obří lodi pro turisty. Loď si objednala světová

V loděnici Chantiers de l’Atlantique ve francouzském přístavu Saint-Nazaire začala stavba nové obří lodi pro turisty. Loď si objednala světová jednička v oboru turistických plaveb, společnost Royal Caribbean. O prvním slavnostním řezu do oceli informovala v tiskové zprávě.

Firma se omezila na krátké oznámení s tím, že detaily k zatím bezejmenné lodi oznámí později. Půjde o pátou loď třídy Oasis, kterou firma představila poprvé v roce 2009 v podobě lodi Oasis of the Seas. Nová loď má být hotová v roce 2021.

Zahraniční média přitom připomínají dosud platné pravidlo firmy, že každá další loď této třídy je vždy alespoň o trochu větší než starší sestra. Má tomu tak být i u právě zahájené stavby.

Zatím poslední loď z rodiny Oasis, Symphony of the Seas, převzala firma před dvěma lety. Na délku měří 362 metrů (1188 stop), tedy stejně jako starší Harmony of the Seas, mladší Symphony ale o dva roky starší sestru mírně předčí ve velikosti vnitřních prostor. Rozdíl činí méně než jedno procento.

Pro srovnání, délka největších nákladních lodí se pohybuje kolem 400 metrů, Titanic měřil necelých 270 metrů. Symphony of the Seas má ponor devět metrů a na 18 podlažích nabízí 2700 kabin, které pojmou zhruba 8000 osob včetně 2200 členů posádky. Disponuje například kluzištěm, aquaparkem, basketbalovým hřištěm, divadlem nebo horolezeckými stěnami. Nová loď má mít ještě více atrakcí i technologických „vychytávek“.

Paluba lodě Symphony of the Seas. Autor: SBW-Photo

Paluba lodě Symphony of the Seas.
Autor: SBW-Photo

Royal Caribbean provozuje 27 velkých turistických lodí, další má objednané. Zásadou je, že jména všech končí na „of the Seas“, například Anthem of the Seas nebo Legend of the Seas. Firma podle cruisemarketwatch.com (zdroj Wikipedie) ovládá přes 20 procent trhu mořských okružních jízd.

Tagy loď Royal Caribbean
10 komentářů