Italské specifikum: Alitalia míří do rukou italských státních drah

Boeing 777 společnosti Alitalia. Foto: AlitaliaBoeing 777 společnosti Alitalia. Foto: Alitalia

Italskou ztrátovou leteckou společnost Alitalia zřejmě převezme rovněž státní firma, italské dráhy Ferrovie dello Stato (FS). Informace s odvoláním na

Italskou ztrátovou leteckou společnost Alitalia zřejmě převezme rovněž státní firma, italské dráhy Ferrovie dello Stato (FS). Informace s odvoláním na své zdroje přinesla agentura ANSA a další media. Alitalia je od loňského května v konkurzu a řídí ji správci dosazení státem.

Podle médií správci ve čtvrtek přijali nabídku FS na převzetí. „FS obdržely dopis od vedení Alitalie, kde se píše, že jejich nabídka byla vyhodnocena pozitivně,“ cituje ANSA svůj zdroj. „Brzy budeme moci říci něco konkrétního,“ doplnil šéf FS Gianfranco Battisti. FS svou nabídkou nejspíš dostaly ze hry další zájemce, například easyJet a Deltu.

Italská vláda se už dříve vyjádřila, že chce, aby Alitalia zůstala v italských rukou. „Alitalia musí zůstat státním podnikem, který je v souladu s italskou realitou,“ uvedl ministr hospodářství Luigi di Mayo. Zatímco nalití peněz přímo ze státní kasy nepřichází v úvahu, vstup jiné státní firmy může pravidlo o zakázané veřejné podpoře obejít. Postup připomíná model záchrany Českých aerolinií v roce 2010, kdy firmu ovládlo státní Letiště Praha přes Český aeroholding.

Stát už Alitalii výrazně pomohl, například půjčkami ve výši téměř miliardy eur. Alitalia za svou sedmdesátiletou historii vydělávala málokdy. Výrazné ztráty generuje i v době, kdy letectví vzkvétá. Naposledy přitom vzbudila velký rozruch tím, že v době hrozby krachu opět mění uniformy personálu.

Web International Railway Journal (IRJ) připomněl, že model vlastnictví aerolinek železniční firmou je velice zřídkavý. Pokud na spojení opravdu dojde, bude to první případ od roku 1986, kdy Canadian Pacific Railway prodala firmu CP Air.

Tagy Alitalia Ferrovie dello Stato FS Itálie
13 komentářů