Irsko v reakci na drahé pohonné hmoty zlevnilo veřejnou dopravu až o 50 %

Motorová jednotka 22000 Class irských drah. Foto: Iarnród ÉireannMotorová jednotka 22000 Class irských drah. Foto: Iarnród Éireann

Základní jízdní zlevnilo v celé zemi o pětinu, speciální slevu mají mladí do 23 let.

Cestování veřejnou dopravou po Irsku je od včerejška levnější. Už dříve schválila vláda zlevnění jízdenek v celé zemi s výjimkou Dublinu a okolí, nově platí od pondělí zlevnění o 20% i pro metropolitní oblast irského hlavního města. Speciální sleva platí ještě pro mladé od 19 do 23 let, kteří budou jezdit o 50 % levněji.

Dočasné zlevnění bude platit zatím do konce roku, detaily k celé akci popisuje Národní dopravní úřad na svých stránkách. Jízdenka po Dublinu a okolí na 90 minut vyjde dospělé nově na 2 eura.

Zlevnění je součástí balíčku vládních opatření, které mají občanům ulevit od rostoucích cen energií. Vláda chystá i reklamní kampaň na levnější jízdenky.

Chceme učinit veřejnou dopravu ještě atraktivnější pro cestování než dosud. Zlevnění je jednou z cest,“ řekl ministr dopravy Eamon Ryan (Zelení). Věří, že podpora veřejné dopravy nejen uleví nákladům občanů, ale i přispěje ke snížení emisí CO₂ a zlepšení ovzduší.

Zlevnění zavedla vláda už dříve po celé zemi mimo Dublin. Podle úřadů počet cestujících stoupl za tři týdny o desetinu, v některých oblastech se už dostaly nad úroveň před covidem.

Speciální sleva začala včera pro mladé občany. Cestující od 19 do 23 let budou mít nově 50% slevu z již o 20 % zlevněného jízdného. Jízdné tak bude o 60 % levnější než dosud.

Ke zlevnění jízdenek přistoupil například také Nový Zéland, od června začne platit speciální jízdenka za 9 eur na měsíc v Německu.

Tagy Irsko zlevnění veřejné dopravy
70 komentářů