ICOM převezme MHD v Jablonci nad Nisou, BusLine neuspěl s námitkami

Autobus ČSAD Slaný. Foto: PIDAutobus ČSAD Slaný. Foto: PID

ČSAD Slaný získalo pětiletou smlouvu, město ponese na rozdíl od stávajícího kontraktu riziko tržeb.

Společnost ČSAD Slaný ze skupiny ICOM Transport získala zakázku na pětiletý provoz městské hromadné dopravy v Jablonci nad Nisou. Město s dopravcem již uzavřelo kontrakt, jak vyplývá z registru smluv.

Jablonec uzavřel kontrakt jen krátce poté, co skončilo řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na něj se obrátila společnost BusLine MHD Jablonecko, která v soutěži podala druhou nejlevnější nabídku. ÚOHS již stížnost pravomocně zamítl i v rozkladu, jak vyplývá z rozhodnutí, které má redakce k dispozici.

Hodnota pětiletého kontraktu je 376 milionů korun, začne platit od února 2023. ČSAD Slaný nabídl kilometr jízdy za 54,97 Kč. V soutěži měla 80 % váhu cena, hodnotil se i podíl ekologicky šetrných vozidel (15 %) a průměrné stáří vozového parku (5 %).

Ve městě provozuje MHD Umbrella, která provoz převzala letos v únoru. V soutěži byla třetí. Do tendru přišlo celkem šest nabídek. Aktuálně se v Jablonci jezdí za 44,56 Kč za kilometr. Smlouva pokrývá i provoz v okolních obcích. Současná smlouva je ale v režimu netto, kdy tržby jsou dopravce.  Nová je brutto, riziko tržeb jde za městem.

Pětiletá smlouva je na standardy MHD nezvyklá, většinou se soutěží na deset let. Primátor Jiří Čeřovský (ODS) zkrácení doby smlouvy na pět let vysvětlil už dříve tím, že jde o výsledek předběžných konzultací a debat s odborníky. Vysvětluje ji i nejasnostmi ohledně zavádění ekologických (nízkoemisních) vozidel do zajišťování dopravní obslužnosti. Roční rozsah výkonů je 1,37 milionu kilometrů.

Cenové nabídky dopravců v Jablonci nad Nisou
ČSAD Slaný 54,97 Kč
BusLine MHD Jablonecko 56,74 Kč
Umbrella 57,67 Kč
Autobusy Karlovy Vary 58,11 Kč
About Me 59,05 Kč
Vega Tour 67,41 Kč

Tagy ČSAD Slaný ICOM Transport Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou
10 komentářů