Umbrella začala s testováním autobusů v Jablonci, je už připravená na převzetí MHD po Busline

Autobus Umbrelly v Horním Maxově. Foto: UmbrellaAutobus Umbrelly v Horním Maxově. Foto: Umbrella

Dopravce převezme 1. února provoz po společnosti BusLine MHD Jablonecko.

Společnost Umbrella Coach & Buses začala se zkušebním provozem po trasách v jablonecké městské hromadné dopravy včetně tras do Jizerských hor. Od 1. února dopravce na linkách v Jablonci nad Nisou a okolí vystřídá dosavadního provozovatele, společnost BusLine MHD Jablonecko.

„Zácvikové jízdy provádíme kvůli seznámení se s technikou a pro nováčky i s místními podmínkami provozu a povětrnostních podmínek,“ řekl jednatel Umbrelly Pavel Steiner. Umbrella začíná provoz v klimaticky nejnáročnějším období roku, kdy je zejména na jizerskohorských silnicích sníh. „Na všechny autobusy jsme pořídili nové zimní pneumatiky, na exponované trasy do Maxova a Hrabětic pak budeme jezdit v zimě s řetězy,“ dodal Steiner.

Umbrella už má kompletní flotilu 30 autobusů, s kterými bude po Jablonecku jezdit. Sedmnáct z nich je nově nalakováno do bílé barvy se zelenomodrými pruhy, zbývajících třináct, které Umbrella nakoupila ve Frankfurtu nad Mohanem, je v původní tyrkysové barvě. Sedmnáct autobusů je nakonec novějších a s emisní normou 6, než dopravce původně slíbil zastupitelům při schvalování dvouleté smlouvy. Všechny autobusy jsou nízkopodlažní s bezbariérovým přístupem, jsou vybaveny klimatizací a mají i bezplatné wifi připojení.

Základem jsou pět až šest let staré autobusy Mercedes Citaro, kterých bude celkem 26. Polovina z nich již bude splňovat normy Euro 6. Zajímavostí je i původ jednotlivých autobusů: 9 autobusů dosud jezdilo v Paříži v zábavním parku DisneyWorld, tři na letišti v Curychu. Další autobusy jsou z Frankfurtu, Hamburku, Dortmundu a Mnichova.

Umbrella již získala i zázemí pro servis autobusů: bude ho mít v areálu někdejšího Liazu. Finišuje i nábor lidí. „Máme v podstatě plný stav. Z Jablonecka je asi 40 lidí, zbytek doplníme našimi řidiči,“ dodal Steiner.

Jablonec a okolní obce by přechodem k novému dopravci měly výrazně ušetřit. Dosud se v Jablonci nad Nisou jezdí za 53 korun za kilometr, Umbrella nabídla 44,56 Kč. Současně dojde k velkému zkvalitnění vozového parku.

Mercedes Citaro v Hraběticích. Foto: UmbrellaAutobusy Umbrelly pro provoz v Jablonci nad Nisou. Foto: UmbrellaAutobus Umbrelly v Horním Maxově. Foto: Umbrella
Tagy Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou Top Umbrella Coach & Buses
42 komentářů