Exšéf Českých drah začal pracovat pro polského výrobce vlaků PESA

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

PESA má v Česku dvě velké zakázky.

Další z řady bývalých generálních ředitelů Českých drah zakotvil u velkého výrobce kolejových vozidel. Miroslav Kupec, který byl odvolán z postu šéfa drah v červnu 2019, nově pracuje jako zástupce největšího polského výrobce kolejových vozidel, společnost PESA Bydgoszcz. Na starosti má zejména český trh,

Informaci o nástupu Kupce k polskému výrobci potvrdilo několik zdrojů z oboru i sám Kupec. „Ano, je to pravda,“ řekl Kupec na dotaz deníku Zdopravy.cz. PESA v Česku dosud českého zaměstnance, který by řešil místní trh, neměla. Český trh je přitom pro firmu důležitý: má zde velké zakázky pro České dráhy a RegioJet. Kupcův nástup by měl usnadnit například i jednání při schvalování nových jednotek.

Kupec od odchodu z Českých drah prošel krátce RegioJetem, začal pracovat také pro společnost Rent Rail, kterou stoprocentně vlastní firma Tratec. Jde o druhého bývalého generální ředitele Českých drah, který zakotvil u velkého výrobce kolejových vozidel. Loni nastoupil do vedení českého a slovenského zastoupení Alstomu Dan Kurucz.

Pesa má aktuálně v Česku dva důležité projekty: zpožděnou dodávku elektrických jednotek pro RegioJet  a výrobu nových motorových jednotek DMU 120 pro České dráhy. PESA se ucházela i o zakázku na tramvaje pro Plzeň, kde byla jediným soutěžícím. Nakonec soutěž Plzeňské městské dopravní podniky zrušily.

Tagy Miroslav Kupec Pesa Bydgoszcz
51 komentářů