Pesa Elf.eu pro RegioJet už jezdí v Česku, probíhá testování na okruhu

Jednotka Pesa Elf.eu na zkušebním okruhu VUZ. Foto: VUZJednotka Pesa Elf.eu na zkušebním okruhu VUZ. Foto: VUZ

Během února či března dorazí další jednotka na testování.

Polský výrobce kolejové techniky Pesa začal v prosinci loňského roku s testováním nové jednotky Pesa Elf.Eu. Jejím prvním zákazníkem RegioJet, který s ní měl už jezdit v Ústeckém kraji.

Podle serveru Rynek Kolejowy má jednotka za sebou již jízdu při rychlosti 170 km/h, i když je konstruována na maximální rychlost 160 km/h. Během února či března má na okruh dorazit již druhá jednotka. Dvousystémové elektrické jednotky mají vyjet v Ústeckém kraji letos, RegioJet jich kupuje celkem sedm. Budou nasazeny na linky U5, U7 a U13 a na doplňkové výkony v rámci aglomerace Ústí nad Labem.

Jednotka označená jako řada 654 je vybavena pouze sedačkami druhé třídy, pojme celkem 154 sedících cestujících. Nová jednotka je plně klimatizovaná, vybavena Wi-Fi a zásuvkami. Nechybí multifunkční prostor pro přepravu šesti jízdních kol, dvou vozíčkářů a velkých zavazadel.

Celkem 53 metrů dlouhé jednotky umožňují jízdu pod dvěma napájecími systémy: na střídavý i stejnosměrný proud. Jednotka je vybavena zabezpečovačem ETCS Level 2.
Do doby náběhu nových jednotek bude RegioJet dál jezdit s motorovými jednotkami 628. Výroba nabrala zpoždění kvůli pandemii koronaviru. I samotné testování nabralo zpoždění, podle původních plánů se měla jednotka na okruhu objevit už loni v srpnu. Kraj dal dopravci o rok déle na nasazení těchto vlaků. RegioJet do nákupu jednotek investuje více než půl miliardy korun.

Tagy pesa Pesa Bydgoszcz Pesa Elf.eu Výzkumný ústav železniční zkušební okruh VÚŽ
75 komentářů