České dráhy nakoupí dalších 33 motorových jednotek od Pesy za téměř tři miliardy korun

Nové motorové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: PesaNové motorové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: Pesa

Nové jednotky z další smlouvy zamíří do Královéhradeckého kraje.

České dráhy rozšířily objednávku na nové motorové jednotky od polského výrobce PESA Bydhošť na 66 kusů. Dnes podepsaná kupní smlouva počítá s dodávkou dalších 33 jednotek v hodnotě téměř tří miliard korun. Jde o druhý nákup z loni uzavřené rámcové smlouvy na 160 jednotek.

Nové jednotky budou sloužit k obsluze regionálních spojů v Královéhradeckém kraji. Vozidla mají být dodána v letech 2024–2026. „Do regionů nasadíme moderní vlaky, které splňují všechny nároky na pohodlné cestování ve 21. století. Dodržíme slovo tak, jak jsme se k tomu zavázali ve smlouvách s krajskými samosprávami. Nové jednotky od firmy PESA budou již z výroby vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS, nabídnou prostorný interiér, 115 míst k sezení, klimatizaci, bezbariérový přístup, Wi-Fi nebo zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky,“ řeklá předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Nové dieselové jednotky určené pro regionální tratě budou podobné těm, které cestující již znají pod názvem RegioShark. Celkem již podle platné rámcové smlouvy České dráhy objednaly od společnosti PESA 66 vozidel za více než 5,6 miliardy korun. Rozsáhlá obnova vozidlového parku je součástí Strategie 2030 Českých drah.

Vozidla z první objednávky budou nasazena ve Středočeském, Pardubickém, Jihočeském kraji, na Vysočině a v Praze. „Důsledně posilujeme svou pozici na evropském trhu implementací strategie 2025+. Získali jsme další zakázku na náročném českém trhu, kde působí největší světoví producenti. Tato zakázka potvrzuje dobře se rozvíjející spolupráci mezi PESA a Českými drahami. Mohu ujistit, že nová vozidla budou technologickým krokem vpřed a zaručí cestujícím Českých drah bezpečné a pohodlné cestování,“ zdůrazňuje Krzysztof Zdziarski, generální ředitel PESA.

Pesa vyhrála soutěž na dodávku až 160 jednotek loni. Předběžný plán nasazení nových jednotek představily České dráhy loni.

Stručný popis výbavy objednaných souprav

• moderní světlý a přehledný klimatizovaný interiér s ergonomicky řešenými čalouněnými sedačkami ve verzích pro 1. a 2. třídu;
• bezbariérový nástup s podlahou vozu na úrovni moderních nástupišť bez nutnosti překonávání schůdků, pro cestující na invalidním vozíku budou vybaveny plošinou pro přemostění prostoru mezi nástupištěm a podlahou vozu, přídavný teleskopický schod usnadní nástup na zastávkách s nižšími nástupišti;
• moderní bezpečné dveře ovládané tlačítky, centrálně zavírané a uzamčené již před odjezdem vlaku; pro nevidomé a slabozraké cestující navíc budou přední dveře jednotky vybaveny dálkovým ovládáním reagujícím na vysílačku pro nevidomé a také akustickým majákem.

Nové motorové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: PesaNové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: ČDMotorová jednotka Pesa pro České dráhy. Foto: Pesa
Tagy České dráhy DMU 120 Královéhradecký kraj pesa Pesa Bydgoszcz
344 komentářů