Evropská komise schválila slovinský plán nastartování letecké dopravy včetně dotace na linku do Prahy

Letiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana AirportLetiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana Airport

Tamní vláda plánuje poskytnout aerolinkám během příštích tří let v dotacích celkem 16,8 milionu eur.

Slovinská vláda uspěla u Evropské unie s plánem na zlepšení leteckého napojení země do roku 2025. Evropská komise totiž schválila dotační podporu dosud nezavedených linek ze strany slovinského parlamentu. Cílit má na přilákání nových dopravců. Tamní vláda plánuje poskytnout aerolinkám během příštích tří let v dotacích celkem 16,8 milionu eur. Objem podpory bude do hodnoty 50 % letištních poplatků. Informoval o tom server EX-YU Aviation News.

Na dotace dosáhnou zpočátku lety ze tří slovinských letišť Lublaň, Maribor a Portorož do destinací, které jsou označené jako prioritní a mají mít nejvyšší přestupní potenciál. Jedná se o Amsterdam, Atény, Berlín, Brusel-Charleroi, Helsinky, Kodaň, Madrid, Prahu, Skopje a Vídeň. Pokud by po vypsání výzvy nebyl objem financí zcela vyčerpán, byly by peníze nabídnuty dopravcům létajícím do Říma, Stockholmu, Osla, Barcelony, Lisabonu či Paříže-Orly.

Podle slovinské vlády bude výběrové řízení s cílem nalézt dopravce ochotné provozovat prioritní linky vyhlášené co nejdříve, otevřeno bude třicet dní. Provoz nových linek musí začít nejpozději během zimního letového řádu 2023/24. Účastnit se mohou výhradně letecké společnosti z Evropské unie nebo Evropského společného leteckého prostoru.

Jak jsme již uvedli minulý měsíc, finanční podpora letecké dopravy není ve Slovinsku novinkou, tamní vláda podporuje dopravce už léta. Během pandemie označila svou poskytnutou pomoc za nedostatečnou, neboť se letecký sektor neobnovoval tak rychle jako v okolních zemích. V roce 2019 zkrachoval tamní dopravce Adria Airways a spojení Lublaně se světem je tak nyní na zahraničních aerolinkách.

Tagy dotace EU Evropská komise Evropská unie LJU Lublaň Maribor Portorož Slovinsko
26 komentářů