Slovinsko chce nastartovat leteckou dopravu, zadotuje proto několik linek včetně spojení do Prahy

Letiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana AirportLetiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana Airport

Provoz nových linek musí začít nejpozději během zimního letového řádu 2023/24.

Slovinská vláda představila program, který má za cíl zlepšit letecké napojení země do roku 2025. Jeho součástí je seznam až patnácti tras, které by mohl stát dotovat, aby přilákal nové dopravce. Informoval o tom server EX-YU Aviation News. Tamní parlament plánuje poskytnout aerolinkám během příštích tří let v dotacích celkem 16,8 milionu eur na spuštění nových linek. Objem podpory bude do hodnoty 50 % letištních poplatků.

Za spojení s nejvyšší prioritou jsou považovány linky z Lublaně do destinací, odkud je možné pokračovat dále. Patří mezi ně Vídeň, Kodaň, Atény, Madrid, Amsterdam a Helsinky. Druhá skupina cílí na tzv. point-to-point cestující. Patří do ní Charleroi, Skopje, Berlín a Praha. Třetí skupina spojů bude dotována pouze v případě, že na ni zbyde dostatek financí. Spadá do ní Řím Fiumicino, Stockholm, Oslo, Barcelona, ​​Lisabon, Priština a Paříž Orly.

Pokud bude s návrhem programu souhlasit Evropská komise, vyhlásí slovinská vláda 24. března třicetidenní výběrové řízení s cílem nalézt dopravce ochotné provozovat prioritní linky. Provoz nových linek musí začít nejpozději během zimního letového řádu 2023/24. Účastnit se mohou výhradně letecké společnosti z Evropské unie nebo Evropského společného leteckého prostoru.

Finanční podpora letecké dopravy není ve Slovinsku novinkou, tamní vláda podporuje dopravce už léta. Během pandemie označila svou poskytnutou pomoc za nedostatečnou, neboť se letecký sektor neobnovoval tak rychle jako v okolních zemích. V roce 2019 zkrachoval tamní dopravce Adria Airways a spojení Lublaně se světem je tak nyní na zahraničních aerolinkách.

Tagy LJU Lublaň Slovinsko
48 komentářů