Evropská komise potvrdila dotaci na nákup nových vlaků pro Jižní Moravu

InterPanter, Brno hlavní nádraží, foto: České dráhyInterPanter, Brno hlavní nádraží, foto: České dráhy

Evropská komise potvrdila dotaci 223 milionů eur z kohezního fondu pro Jihomoravský kraj na nákup 36 nových elektrických jednotek. Kraj

Evropská komise potvrdila dotaci 223 milionů eur z kohezního fondu pro Jihomoravský kraj na nákup 36 nových elektrických jednotek. Kraj už čeká jen na poslední schválení z ministerstva dopravy, aby mohl podepsat smlouvu se Škodou Transportation.

Schválení oznámila Evropská komise v tiskové zprávě. Jihomoravský kraj bude vlaky vlastnit, pak bude vybírat dopravce na jejich provoz. V soutěži zůstala nakonec jen Škoda Transportation. Půjde o jednotky RegioPanter, Evropská komise je v tiskové zprávě nazývá vysokorychlostními.

Mám radost, že díky kohezní politice se mohou obyvatelé Česka těšit z moderního, pohodlnějšího a efektivnějšího cestování vlakem,“ uvedla komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová.

Nákup jednotek schválili nedávno krajští zastupitelé. Nové jednotky zamíří na páteřní linky S2 a S3, kde dosud jezdí soupravy i ze 70. let minulého století.

Podle mluvčí Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové může dojít k podpisu smlouvy poté, co v příštích dnech obdrží kraj schvalovací zprávu z ministerstva dopravy.

Evropská komise v tiskové zprávě mluví o 36 jednotkách, kraj jich kupuje 37.  Celkem 31 má být 31 pro 310 sedících cestujících, šest menších pojme 140 sedících osob. Dotace pokrývá 85 % nákladů na vlaky, které mají být dodané do roku 2023.

Tagy elektrické jednotky pro Jihomoravský kraj Evropská komise Jihomoravský kraj Škoda Transportation Top
118 komentářů