EK schválila devět miliard do české železnice. Poprvé mohou jít peníze na automatické spřáhlo

Digitální automatické spřáhlo. Foto: ČD CargoDigitální automatické spřáhlo. Foto: ČD Cargo

Nový systém spojování vozů má nahradit klasická spřáhla, ke kterým je potřeba ruční práce posunovačů.

Evropská komise aktuálně schválila český program na podporu interoperability v železniční dopravě. Správa železnic a železniční dopravci budou moci čerpat do roku 2028 až devět miliard korun v rámci pěti podprogramů. Ze strany komise jde o schválení veřejné podpory. Její výše se bude odvíjet od možností rozpočtu.

Dotace navazují na podporu, kterou komise schválila už v letech 2017 a 2020. Cílem je především zavádění evropského systému řízení železničního provozu ERTMS, jehož součástí je zabezpečovač ETCS.

Jednu novinku nicméně aktuálně schválený program obsahuje. Tou je podpora zavádění automatického digitálního spřáhla (Digital Automatic Coupling-DAC). DAC je považováno za revoluci v nákladní železniční dopravě, která má přinést větší automatizaci přepravy nákladů po kolejích.

Nový systém spojování vozů má nahradit klasická spřáhla, ke kterým je potřeba ruční práce posunovačů. Automatickým spřáhlem má být spojování rychlejší a levnější. Jeho zavádění si však vyžádá značné náklady, z čehož pramení obavy dopravců.

Komise program schválila v pondělí, verdikt dnes oznámil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Samotný dokument ještě v rejstříku Evropské komise nebyl zveřejněn, detaily tak nejsou známy.

Tagy Digitální automatické spřáhlo dotace na železnici Evropská komise
179 komentářů