Švýcarsko zdraží mýto, peníze navíc pošle na podporu přepravy po železnici

Lokomotiva Re 420 v čele nákladního vlaku SBB Cargo. Foto: SBBLokomotiva Re 420 v čele nákladního vlaku SBB Cargo. Foto: SBB

Vláda podpoří zavádění digitálního automatického spřáhla nebo vozové zásilky.

Švýcarsko dál podpoří přesun přepravy zboží ze silnic na koleje. Spolková rada Švýcarska, která zastává funkci federální vlády, odsouhlasila zvýšení mýtného od 1. ledna příštího roku o dalších 5 %. Současně oznámila, že vybrané peníze navíc půjdou výhradně do konkrétních opatření v nákladní železniční dopravě.

Zdražení schválila Spolková rada již v závěru loňského listopadu, nyní zveřejnila i detaily o konkrétní podpoře. Součástí balíčku je i upuštění od plánu zdražit již letos trakční elektřinu pro přepravy na železnici. „Podle externí analýzy lze další dopravu přesunout na železnici s dodatečným financováním na trasách do 600 kilometrů,“ uvedla vláda v dokumentu ke zdražení.

Švýcarsko patří mezi země, kde je silniční nákladní doprava výrazně zdaněna. Stránky vlády uvádí například jízdu 100 km nákladního auta o hmotnosti 18 tun s motorem EURO 6. Vyjde v přepočtu na 1 080 Kč, v Česku po dálnici ani ne na polovinu. Ve Švýcarsku je zpoplatněn kilometr jízdy po každé silnici.

Vláda o řešení podpory železnice jednala přes rok, nakonec se rozhodla o přímých finančních dotacích pro dopravce. Celkem 180 milionů franků má jít do zavedení digitálního automatického spřáhla, 260 milionů franků do podpory vozových zásilek. „Tato služba, kterou provozuje SBB Cargo, dnes plní důležité funkce v logistice a významně přispívá k zásobování země zbožím. V současné podobě však není ekonomicky životaschopná,“ vysvětlila vláda. Ve schváleném balíčku je i podpora bezemisních posunovacích lokomotiv nebo peníze na posílení lodní dopravy po Rýnu.

Vláda zdůraznila, že celé opatření má být rozpočtově neutrální: navýšení peněz na železnici bude plně financovat vyšší výnos z mýtného.

Po železnici jezdí zhruba 40 % veškerého přepraveného nákladu ve Švýcarsku, v případě tranzitní dopravy jde již o 75 %. Vláda se chce novou podporou zaměřit hlavně na přesun vnitrostátní dopravy a dopravy na kratší vzdálenosti na koleje.

Tagy DAC Digitální automatické spřáhlo mýto přesun zboží na železnici Švýcarsko vozové zásilky
96 komentářů