Dražší než odhad. Metrostav DIZ a Avers „působivě“ opraví nádraží Františkovy Lázně

Nádražní budova Františkovy Lázně po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádražní budova Františkovy Lázně po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Rekonstrukce proběhne v souladu s požadavky památkářů.

Správa železnic (SŽ) zaplatí 182,5 milionu korun sdružení firem Metrostav DIZ a Avers za opravu nádražní budovy ve Františkových Lázních. Za rekonstrukci zaplatí o 11,6 % více, než byla odhadovaná cena projektantů.

Vyplývá to z údajů na profilu zadavatele a tiskové zprávy Správy železnic. Jde o další z řady zakázek Správy železnic na rekonstrukci nádražních budov, kde je konečná cena nakonec vyšší než odhad projektantů.

Fasáda objektu získá původní historickou podobu, modernizací projdou vnitřní prostory. Práce se rozběhnou v závěru letošního roku a skončí na jaře 2025.

Nádraží ve Františkových Lázních je součástí památkové rezervace, celá rekonstrukce budovy se proto bude provádět v souladu s požadavky památkářů. „Její výsledek bude působivý. Střeše a fasádě se vrátí původní vzhled, a to jak barevností a materiály, tak i modelací historických říms,“ uvedla Správa železnic v tiskové zprávě. Stavební úpravy v interiéru pak zahrnou kompletní obnovu podlah, stěn a podhledů a repasi dveří. Zmodernizuje se odbavovací hala i pokladny. V horních patrech dojde k úpravě prostor celkem 11 bytů.

Renovací projde také hlavní vchod do odbavovací haly a zřídí se přístupové chodníky přímo na 1. nástupiště. Všechny vstupy budou bezbariérové. V těsné blízkosti budovy se vybudují cykloboxy, parkovací stání pro kola i místa s možností nabíjení elektrokol.

Projekt rekonstrukce získal 1. místo v hodnocení odborné poroty. Projektovou dokumentaci zpracovala společnost APRIS 3MP.

Nádražní budova Františkovy Lázně po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádražní budova, Františkovy Lázně. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110143027Nádražní budova Františkovy Lázně po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádražní budova Františkovy Lázně po rekonstrukci, vizualizace. Pramen: Správa železnic
Tagy Avers Františkovy Lázně Metrostav DIZ nádraží Františkovy Lázně Správa železnic
76 komentářů