Drážní úřad: Arriva provozuje vlaky bezpečně, závady jsou jen drobné

Jednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: ArrivaJednotka řady 845 společnosti Arriva. Pramen: Arriva

Drážní úřad v posledních týdnech zaměřil svou dozorovou činnost na provoz Arrivy, která od prosince provozuje některé rychlíky a v

Drážní úřad v posledních týdnech zaměřil svou dozorovou činnost na provoz Arrivy, která od prosince provozuje některé rychlíky a v Libereckém a Zlínském kraji i regionální vlaky. Drážní úřad zjistil, že dopravce není bezchybný, žádný nedostatek ale nijak neohrožuje bezpečnost provozu.

Drobné závady, na které státní dozory poukázaly, by měla Arriva odstranit v nejbližších týdnech. „Jde například o doplnění lékárničky na stanovišti strojvedoucího, aktuální doplnění popisků posledních vykonaných kontrol na skříni vozidla, označení sedadel pro osoby se sníženou schopností pohybu či existence dvojího označení vlastníka vozidla – současného i předchozího. V některých případech chyběly nápisy a označení dle vyhlášky ‚dopravní řád drah‘,“ uvedl dnes Drážní úřad v tiskové zprávě.

Drážní úřad nezaznamenal ani situace, které by vedly k nedorozumění mezi strojvedoucími a výpravčími. „Tím však není úplně vyloučeno, že se taková situace v minulosti stát nemohla. Drážní úřad proto připomíná, že je nutné dodržovat komunikaci mezi provozními zaměstnanci dle stanovených vnitřních předpisů, což znamená, že strojvedoucí, výpravčí a další personál zúčastněných stran musí mezi sebou komunikovat v závazném slovním znění,“ doplnil úřad.

První státní dozor byl proveden ještě před příchodem nového jízdního řádu, který platí od 15. prosince. Koncem listopadu Drážní úřad přezkušoval čtyři bulharské strojvedoucí. „Dle výsledků bylo prokazatelné, že přítomní držitelé zahraniční licence strojvedoucího neměli problém komunikovat a vést dialog v českém jazyce,“ sdělil dnes úřad.

Arriva se při nástupu na své nové linky potýkala zřejmě s největšími problémy ze všech dopravců. Neměla například dostatek odpovídajících vozidel, vykazovala řadu zpoždění a dalších nedostatků. I proto se na ni Drážní úřad zaměřil.

Tagy Arriva Drážní úřad Top
106 komentářů