Evropská komise schválila prodej Arrivy fondu I Squared Capital

Motorová jednotka 845 jako rychlík Ústí nad Labem - Liberec společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorová jednotka 845 jako rychlík Ústí nad Labem - Liberec společnosti Arriva vlaky v Jablonném v Podještědí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle Evropské komise transakce zásadně neomezí konkurenci.

Evropská komise dnes schválila jednu z největších transakcí v evropské dopravě. Byznys Arrivy po celé Evropě koupí americký fond I Squared Capital Advisors.

Evropská komise v tiskové zprávě uvedla, že prodej Arrivy neovlivní konkurenci na trhu s osobní a autobusovou dopravou. Schvalování probíhalo ve zjednodušeném řízení.

Zpráva má dopad i na český trh, Arriva je největším autobusovým dopravcem v zemi a třetím největším osobním dopravcem na železnici.

Deutsche Bahn jako dosavadní vlastník mluvil o prodeji Arrivy několik let, k dohodě o prodeji došlo loni v říjnu. I Squared působí zejména v energetice, infrastrukturních projektech i v dopravě. Společnost I Squared se zároveň zavázala poskytnout společnosti Arriva dlouhodobý kapitál na investice do rozvoje a zlepšování služeb ve veřejné dopravě. Spravuje aktiva v hodnotě přes 37 miliard dolarů.

I Squared kupuje celou Arrivu, tedy aktuálně její byznys s vlaky a autobusy v celkem deseti zemích. Deutsche Bahn už dříve prodala část svých firem v Dánsku, Polsku, Švédsku a Srbsku. V Česku firma zaměstnává přes tři tisíce lidí.

Deutsche Bahn Arrivu koupila v roce 2010. Prodej má státnímu dopravci pomoci snížit jeho zadluženost. Celá Arriva zaměstnává 35 500 lidí.
S novým vlastníkem budeme pokračovat v zajišťování služeb tak, jak jsou naši cestující zvyklí. I nadále se budeme připravovat na nadcházející investice do moderní, bezpečné a ekologické dopravy, kde budou naši cestující tou nejvyšší prioritou,“ řekl v říjnu Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva v České republice.

Tagy Arriva Deutsche Bahn Evropská komise I Squared Capital
61 komentářů