Drama letu Air Serbia. Letadlo při vzletu narazilo do zařízení, s poškozeným trupem nouzově přistálo

Poškozený Embraer E-195 společnosti Marathon Airlines v barvách Air Serbia po přistání v Bělehradu. Foto: Jacdec / X.comPoškozený Embraer E-195 společnosti Marathon Airlines v barvách Air Serbia po přistání v Bělehradu. Foto: Jacdec / X.com

Při startu byl poškozen trup letadla i křídlo.

K vážnému bezpečnostnímu incidentu došlo včera u letu srbského dopravce Air Serbia JU324 z Bělehradu do Düsseldorfu. Letadlo Embraer E-195 při startu narazilo do přibližovacích světel. Střet poškodil výrazně trup letadla i křídlo, ukazují záběry letadla po přistání na sociálních sítích. Krátce po startu museli piloti nouzově přistát zpět v Bělehradu. Při události nebyl nikdo zraněn.

O události informují odborné letecké servery zaměřující se na bezpečnost leteckého provozu, například Avherald.com. Z průběhu letu na Flightradar24.com je patrné, že letadlo vzlétlo až za hranou ranveje. Letadlo poté zhruba 50 minut kroužilo kolem letiště, aby spálilo palivo a následně přistálo.

Šlo o letadlo registrace OY-GDC, které patří řecké společnosti Marathon Airlines, Air Serbia ho mají pronajaté.

Srbský dopravce uvedl, že bezpečnost cestujících nebyla nijak ohrožena, vyplývá z prohlášení Air Serbia zveřejněném na srbském webu B92.net. Podle srbského serveru TangoSix je pravděpodobnou příčinou chyba pilotů. Pro vzlet využili jen zhruba polovinu ranveje. Server připomněl, že k téměř podobnému incidentu došlo před dvěma lety v Bělehradě při startu letadla flydubai.

Tagy Air Serbia Marathon Airlines
120 komentářů