Spojení s Evropou drží Rusku Air Serbia a Turkish Airlines, Srbové přidávají kapacitu

Airbus A330-200 společnosti Air Serbia. Foto: Dejan MilinkovićAirbus A330-200 společnosti Air Serbia. Foto: Dejan Milinković

Srbsko chce do Evropské unie, k sankcím se ale nepřipojilo.

Letecké spojení Evropy a Ruska drží poslední dva evropští dopravci, kteří naopak mohou ze současné situace profitovat: Turkish Airlines a Air Serbia. Srbský dopravce dokonce kvůli velké poptávce plánuje navýšit kapacitu na linkách z Bělehradu do Moskvy.

Ani na jednu zemi se nevztahují sankce zavedené Evropskou unií, která zakázala využívání svého vzdušného prostoru ruskými dopravci, stejně tak i lety do Ruska. Srbsko má status přistupujícího člena Evropské unie, to ho ale nijak nezavazuje ke stejným sankcím jako v EU. Z evropských aerolinek létá do Ruska stále Belavia, země EU ale zakazují běloruskému dopravci přílety na své území.

Server exyuaviation.com uvedl, že dopravce plánuje od příštího týdne navýšit počet letů o sedm spojení týdně, každý den jednu rotaci navíc. Celkem tak bude nabízet 15 letů týdně. Zájem ukazuje i nasazení velkého letadla Airbus A330-200 s 257 místy, zatímco běžně na této trase létá úzkotrupý letoun.

Podle agentury ČRK Srbský prezident Aleksandar Vučić ohledně války na Ukrajině lavíruje. Den po invazi uvedl, že „plně podporuje územní celistvost Ukrajiny“ a dnes se podle srbských médií Srbsko připojilo k rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzujícímu ruskou invazi. Zároveň se odmítá připojit k unijním sankcím vůči Rusku, ačkoliv je kandidátem na členství v bloku, které předpokládá sladění zahraniční politiky se státy EU.

Sám Vučić dnes podle agentury Beta připustil, že Srbsko se nachází ve „velmi složité situaci“ a že ve světě „existuje menší pochopení pro pozici Srbska než kdy jindy“.

Srbsko s Ruskem tradičně udržuje silné vazby a je na něm do značné míře závislé v energetice. Významnou je pro Bělehrad podpora Moskvy v otázce Kosova, které v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Rusko může díky právu veta v Radě bezpečnosti OSN blokovat vstup Kosova do OSN.

Tagy Air Serbia Rusko sankce vůči Rusku turkish airlines
22 komentářů