Air Serbia sníží počty letů do Ruska, slíbil prezident Srbska

Airbus A330-200 společnosti Air Serbia. Foto: Dejan MilinkovićAirbus A330-200 společnosti Air Serbia. Foto: Dejan Milinković

Dopravce kvůli vysoké poptávce nasadil na lety mezi Bělehradem a Moskvou větší letadla.

Srbsko po kritice sníží počet leteckých spojů s Ruskem. V sobotu to srbské televizi Pink TV řekl srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbské národní aerolinky Air Serbia pomáhají Rusům dostat se z Moskvy do Evropy v čase, kdy většina ostatních leteckých společností přestala do Ruska létat, a připojila se tak k sankcím uvaleným kvůli ruské invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Bloomberg.

Srbsko nedávno zvýšilo počet letů na spojení s Moskvou z jednoho či dvou až na tři denně. Vučić zmínil, že se na zemi snesla kritika, že se ze situace snaží profitovat, nejmenoval ale konkrétní osoby či země, které s ní měly přijít. Dopravce navíc nasadil na lety větší letadla Airbus A330.

Srbsko odsoudilo ruskou vojenskou invazi na Ukrajině. K sankcím, které proto na Rusko uvalila Evropské unie, jejíž chce být Srbsko součástí, se ale nepřipojilo.

Do Moskvy kromě Srbů i nadále létají například aerolinky Turecka, Spojených arabských emirátů nebo Kataru, připomněl srbský prezident.

„Ale nikdo se nedotkne těch, kdo jsou v NATO, částečně v Evropě a částečně v Asii,“ řekl v narážce na Turecko. „Mají 30krát více letů do Moskvy než my,“ pokračoval. „A proč to neřeknou některým státům Perského zálivu, které prosí o ropu, které mají o 15 letů více než my?“ pokračoval. Dodal, že kritici snad budou spokojeni, že Srbsko nemá zisk, vyjádřil ale pochybnost, zda to údajným kritikům bude stačit.

ČTK

Tagy Air Serbia sankce vůči Rusku
17 komentářů