DPP zahájil stavbu trolejbusové trati na Letiště Václava Havla

Nový trolejbus pro DPP. Autor vizualizace: Solaris Bus & Coach a Škoda TransportationNový trolejbus pro DPP. Autor vizualizace: Solaris Bus & Coach a Škoda Transportation

Zkušební provoz začne v prvním čtvrtletí příštího roku.

V Praze začala výstavba další trolejbusové trati. Od jara příštího roku by díky trolejím mělo být možné dojet z Nádraží Veleslavín až na Letiště Václava Havla trolejbusem.

Ke slavnostnímu zahájení došlo dnes. Již v prosinci začaly v garáži Řepy přípravné práce, které souvisejí s touto tratí. V garážích vznikne nová měnírna a nabíjecí místa až pro 21 tříčlánkových bateriových trolejbusů, které budou jezdit na budoucí trolejbusové lince na letiště.

Výstavba trolejbusové tratě na Letiště Václava Havla je součástí projektu elektrifikace autobusové linky 119. Trať a související infrastrukturu postaví Elektrizace železnic Praha, náklady na výstavbu činí 354,5 milionu korun. Zahájení zkušebního provozu na druhé novodobé trolejbusové trati v Praze předpokládá DPP v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024.

Trakční trolejové vedení bude pokrývat zhruba 50 % stávající trasy autobusové linky 119 Nádraží Veleslavín – Letiště Praha, na zbylém úseku trolejbusy pojedou na baterii. Trasu budou obsluhovat velkokapacitní tříčlánkové trolejbusy s pracovním názvem Škoda-Solaris 24m. První z dvaceti objednaných kusů by se měl v Praze objevit na konci letošního roku.

Tagy 119 Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp EŽ Praha trolejbusy na letiště
80 komentářů