Dodávky Airbusu propadly o třetinu, evropský výrobce ale výrazně zvýšil náskok na Boeing.

A321neo v barvách Middle East Airlines. Foto: AirbusA321neo v barvách Middle East Airlines. Foto: Airbus

Airbus i přes pokles loni překonal Boeing v dodávkách letadel i objednávkách.

Výrobce letecké techniky Airbus se propadl počtem dodaných civilních letadel v loňském roce na úroveň roku 2011. S 566 dodanými stroji zaznamenal meziroční pokles o 34 %, přesto jde o relativní úspěch: ještě v první polovině roku měl po týdnech zastavené výroby jen 196 dodaných letadel.

Airbus své výsledky zveřejnil v pátek. I když Boeing ještě nezveřejnil konečná čísla, je jasné, že Airbus loni svého amerického rivala překonal jak v počtu dodaných letadel, tak objednávek. Boeing do konce listopadu dodal 118 letadel. Před krizí Airbus plánoval na letošek dodat 880 letadel.

Ještě větší rozdíl je v objemu objednávek: zatímco Airbus má za rok 2020 268 „čistých“ objednávek, tedy nové zakázky očištěné o loni zrušené, Boeing měl do konce listopadu negativní bilanci 1048 zrušených zakázek i po započtení několika nových.

I přes zavedení cel dodal Airbus 13 % letadel do USA, čemuž pomohl především závod v americkém Mobile. V žebříčku dodávek podle modelů vede výrazně A320 Family. Těchto letadel dodal Airbus loni 446, z toho 431 z řady A320neo.

Tagy Airbus
2 komentáře