Do Helsinek dorazil první prototyp nové tramvaje Škody pro meziměstskou linku

Nová tramvaj Škoda ForCity Smart Artic XL. Foto: Miska EngströmNová tramvaj Škoda ForCity Smart Artic XL. Foto: Miska Engström

Škoda dodá do finské metropole desítky dalších tramvají.

Škoda Transtech začala s testováním nové tramvaje Škoda ForCity Smart Artic X54 (někdy označované jako XL). Jde o první vůz ze zakázky na 23 tramvají pro helsinský dopravní podnik HKL.

První snímky prototypu zveřejnila Škoda na sociálních sítích. Do Helsinek dodá celkem 29 nových tramvají pro novou linku Raide – Jokeri, která spojí Helsinki s městem Espoo. Jde o kontrakt z konce roku 2016.

Finální podoba vozila je od finské designerské kanceláře IDIS Design. Obousměrné tramvaje o délce 35 metrů mají svézt až 256 cestujících. V případě zájmu cestujících bude pro dopravce možné vložit další článek a navýšit kapacitu. Zakázka nabrala značné zpoždění: podle tiskové zprávy výrobce měl být první prototyp dodán v roce 2019.

Celkem má Škoda dodat postupně 29 těchto tramvají. Nová linka ”Raide-Jokeri” bude 25 kilometrů dlouhá a bude spojovat východní část Helsinek a  Espoo. Trať bude mít 33 zastávek a nahradí stávající vytíženou autobusovou linku.

Kromě této zakázky získala Škoda nedávno kontrakt na dalších 23 tramvají ForCity Smart Artic X54. Objednávka vychází z dříve uzavřené rámcové smlouvy. Tramvaje budou jezdit na linkách do městských částí Yliskylä a Haakoninlahti, k vidění tak budou i na soustavě mostů Crown Bridges, která má být dokončena v roce 2026. Finská firma Škoda Transtech patří do české strojírenské skupiny Škoda Transportation.

V Helsinkách bylo od roku 2013 nasazeno už 70 tramvají modelu X34, které předcházely typu ForCity Smart Artic X54. Dalších 29 vozidel X54 se vyrábí pro linku lehké železnice 550. „Nový typ X54 určený na Crown Bridges a linku 550 bude takovým velkým bratrem vozidla Artic X34, které jezdí v centru města. Oba typy jsou perfektně připraveny na výzvy naší železniční sítě a klimatu,“ doplnil šéf HKL Ville Lehmuskoski.

Helsinky tak budou mít dohromady i s novou objednávkou k dispozici 122 tramvají z rodiny Artic.

Nová tramvaj Škoda ForCity Smart Artic XL. Foto: Miska EngströmNová tramvaj Škoda ForCity Smart Artic XL. Foto: Miska EngströmNová tramvaj Škoda ForCity Smart Artic XL. Foto: Miska Engström

Tagy Finsko ForCity Smart Artic X54 Škoda ForCity Smart Škoda ForCity Smart Artic XL Škoda Transtech
20 komentářů