Dluhonická spojka, ETCS i modernizace pardubické stanice. EU schválila 2,2 miliardy eur do dopravy

Železniční stanice Pardubice hl. n. před zahájením modernizace. Pramen: Správa železnicŽelezniční stanice Pardubice hl. n. před zahájením modernizace. Pramen: Správa železnic

Evropská komise dnes schválila balíček dotací na celkem 140 klíčových dopravních projektů v celé Evropské unii v hodnotě 2,2 miliardy.

Evropská komise dnes schválila balíček dotací na celkem 140 klíčových dopravních projektů v celé Evropské unii v hodnotě 2,2 miliardy. V seznamu schválených akcí jsou i tři z Česka, dotace dosahuje celkem 5,052 miliardy korun.  „Jedná se o projekty, které po evropském kontinentu pomohou vybudovat chybějící dopravní propojení, podpoří udržitelnou dopravu a vytvoří pracovní místa,“ uvedla komise v tiskové zprávě.

Projekty budou financovány prostřednictvím Nástroje pro propojení Evropy, grantového režimu EU na podporu dopravní infrastruktury. „Unijní příspěvek ve výši 2,2 miliardy eur na tuto zásadní dopravní infrastrukturu pomůže nastartovat oživení. Očekáváme, že vygeneruje investice v hodnotě 5 miliard eur,“ vysvětluje komisařka pro dopravu Adina Văleanová. Kompletní seznam projektů je na stránkách Evropské komise.

Peníze do Česka půjdou na tři projekty: instalaci mobilních jednotek ETCS do vozidel Českých drah (6,3 milionů eur), modernizaci železniční stanice Pardubice (nikoliv oprava samotné výpravní budovy, ale kolejiště), kam EU přispěje 126 miliony eur. Třetím projektem je modernizace přerovského železničního uzlu, konkrétně jeho druhé stavby. Ta již probíhá, v rámci této zakázky se modernizuje dluhonická spojka. Celkem jde o příspěvek 57 milionů eur. Na seznamu je i podpora vysokorychlostní tratě z Drážďan do Prahy, zatím ale pouze na přípravné projektové práce na německé straně. Největší část peněz míří do železnice, celkem 1,6 miliardy eur.

Unie podpoří také přechod na ekologičtější pohonné hmoty. Na 19 takto zaměřených projektů uvolnila necelých 142 milionů eur. Řada podporovaných projektů spočívá v přestavbě lodí, aby mohly fungovat na zkapalněný zemní plyn, nebo v instalaci příslušné přístavní infrastruktury. Součástí dotací jsou například i peníze na dobíjecí stanice pro elektromobily.

Tagy CEF České dráhy Dluhonická spojka ETCS Evropská komise Modernizace uzlu Přerov Správa železnic Top
53 komentářů