Zahájení proměny trati Bubny – Výstaviště se blíží, Správa železnic získala miliardovou evropskou dotaci

Nová stanice Praha-Bubny. Foto: Správa železnicNová stanice Praha-Bubny. Foto: Správa železnic

Hlavní práce se mají rozjet příští rok.

Správa železnic má již jistou dotaci na jednu z největších staveb v pražském uzlu v příštích letech. S Evropskou výkonnou agenturou pro klima, infrastrukturu a životní prostředí podepsala grantovou dohodu, podle které má získat přes 101 milionů eur (necelých 2,5 miliardy korun) dotaci z fondu CEF na modernizaci úsek Bubny – Výstaviště.

Vyplývá to z údajů v registru smluv. Půjde o jednu z částí modernizace železnice z Masarykova nádraží na Letiště Václava Havla. Správa železnic vypsala soutěž už loni, když obešla ministerské předpisy. Vybráno ale ještě stále není.

„Soutěž je těsně před vydáním rozhodnutí o výběru zhotovitele, uzavření smlouvy předpokládáme do konce letošního roku. Cenu vybrané nabídky není možné do doby ukončení soutěže zveřejnit,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Dotace na 85 % nákladů

Stavba se dostala původně na seznam těch, které čeká možný posun kvůli nedostatku financí. Nakonec začne příští rok. „Stavba má podle stávajících předpokladů začít přípravnými pracemi bezprostředně po podpisu smlouvy, během prvního čtvrtletí příštího roku je pak potřeba provést přeložku koleje ve směru Stromovka (tzn. trať do Kralup nad Vltavou). Od závěru března 2023 by měly probíhat hlavní práce už ve výluce kolejí směr Dejvice,“ dodal Gavenda.

Podle smlouvy má dotace krýt 85 % nákladů. Správa železnic původně počítala s rozpočtem tři miliardy korun, v soutěži však strop navýšila na 3,8 miliardy korun. Už při vypsání Správa železnic (SŽ) nerespektovala předpisy ministerstva dopravy. Výrazně totiž navýšila cenu oproti schválené hodnotě projektu v centrální komisi.

V Bubnech vznikne nová výpravní budova a tři nástupiště. Celkem zde budou čtyři průjezdné koleje. Ostatní kolejiště, které je dlouhodobě v majetku soukromého developera, má zmizet. Součástí akce je i velká proměna úseku tratě k Výstavišti.

Zmizí také přejezd v Bubenské ulici, která má v síti Správy železnic označení P001. Na okraji Stromovky vznikne nová zastávka Praha-Výstaviště. Vedení trasy po estakádě má umožnit další rozvoj území. Skončí také problematické přemostění v ulici Dukelských hrdinů, kde v minulosti kvůli nízkému výškovému profilu opakovaně docházelo ke stržení tramvajových trolejí řidiči nákladních aut.

Tagy Bubny-Výstaviště CEF Praha-Bubny Praha-Výstaviště Správa železnic
147 komentářů