dkv-spojujeme

Děti Země, Voda z Tetčic a spol. Proti stavebnímu povolení D1 přišlo sedm rozkladů

Nová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSDNová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSD

Proti stavbě protestují například Děti Země nebo Voda z Tetčic. Letos se již stavět nezačne.

Ministerstvo dopravy bude muset vypořádat celkem sedm rozkladů proti stavebnímu povolení na dálnici D1 v úseku Přerov – Říkovice. Zahájení stavby se tak může odložit o několik dalších měsíců.

Počet došlých rozkladů zveřejnil na svém twitterovém účtu generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. „Některé jsou pouze blanketní a budou se doplňovat. Tři z nich jsou od občanských sdružení – Děti země, Krajina Dluhonice, Voda z Tetčic. Rozklady bude řešit rozkladová komise MD,“ řekl Mátl. Další čtyři přišly od fyzických osob.

Vyřízení rozkladu může trvat řádově měsíce, někdy i rok. Poslanci sice včera schválili novelu zákona, která prodlužuje platnost stanoviska o vlivu stavby na životní prostředí, tento problém s povolováním ale nijak neřeší. Ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala již včera uvedl, že novela dává ŘSD jen částečnou jistotu ohledně trasy. „Novela nám dává jistotu v jedné oblasti ohledně EIA. Stejně však čekáme na výsledek soudů. Jeden je o změnu územního rozhodnutí, druhý bude o zatím nepravomocné stavební povolení,“ dodal Fiala.

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení letos na konci července, téměř rok po podání žádosti. Od té doby získalo ŘSD několik menších povolení pro doprovodné stavby.

Jisté je, že letos stavba už nezačne. Už dříve kvůli dotazům zájemců ŘSD prodloužilo termín na podání nabídek až do konce října. Celkem 10,1 kilometru dlouhý úsek se soutěží od loňského prosince. Jeho odhadovaná cena je 6,75 miliardy korun.

Stavební povolení se týká hlavní části trasy. Některé další objekty povolení nemají, u nich došlo k přesunu řízení kvůli podjatosti do Olomouce. Krajský úřad již dříve potvrdil změnu územního rozhodnutí, to ale opět řeší soud.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Krajina Dluhonice Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Voda z Tetčic
153 komentářů