Další srážka s náklaďákem. U pražské Jižní spojky poškodil stavební vůz plechy Regionovy

Střet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽ

Stavební vozidlo zasáhlo při otáčení do profilu trati a poškodilo dveře a bok vlaku.

Hasiči Správy železnic museli řešit další střet vlaku se stavebním vozidlem. V sobotu dopoledne k němu došlo na na trati 210 v oblasti Jižní spojky na úrovni Vrbovy ulice v Praze 4.

Bagr při stavbě zasáhl do profilu trati a poškodil plechy vlaku,“ uvedl mluvčí hasičů SŽ Martin Kavka. Později mluvčí upřesnil, že se nejednalo o bagr, ale o nákladní vůz, který do trati zasáhl při otáčení na stavbě.

Podle snímků se jednalo o vlak Os9059 a jednotku Regionova. Mluvčí Kavka uvedl, že z ní bylo evakuováno osm desítek cestujících přes provizorní evakuační cestu ze stráně do přistaveného autobusu pražského dopravního podniku. Na místě poté proběho šetření nehody.

Zadní část nákladního vozu poškodila levý bok projíždějícího vlaku,“ dodal mluvčí. Nehoda se obešla bez zranění osob a vykolejení vlaku.

Železniční provoz byl kvůli odklízení následků nehody zastaven mezi stanicemi Praha-Krč a Praha-Braník. Vlaky se tam opět rozjely v 13:49.

Střet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽStřet Regionovy se stavebním bagrem u pražské Jižní spojky. Foto: Hasiči SŽ

Kritický měsíc

Česko má za sebou, co se týče železničních nehod, kritický měsíc. V lednu došlo na tuzemských přejezdech k celkem 15 střetnutím auta a vlaku, což je nejvyšší počet takových nehod od loňského června. V meziročním srovnání jde o nárůst téměř na dvojnásobek: loni v lednu bylo osm takových případů.

Mediálně nejsledovanější byla tragická nehoda na železničním přejezdu u Dolní Lutyně při které zahynul strojvedoucí. Nákladní souprava převážející část vrtné soupravy na přejezdu uvízla podvozkem. Podle firmy to bylo kvůli profilu silnice a přejezdu, řidič obvniněn nebyl.

Kromě nehod na přejezdech došlo na železnici také hned k několika srážkám se stavebními stroji. Na konci ledna se střetl malý bagr s motorovým vozem 809 u Chlumčan na Lounsku, kde se dodělává dálniční most. Došlo k vykolejení vlaku, škoda na kolejovém svršku byla vyčíslena na 400 000 korun.

O den dříve pak při příjezdu vlaku Švestkové dráhy jedoucího z Třebívlic do Lovosic vjel do průjezdného profilu nákladní automobil, který silně poškodil RegioSprinter 818.005. Byly zraněny dvě osoby. Podle prvotního šetření je jednotka neopravitelná.

Na Švestkovou dráhu míří jednotka Arrivy, nahradí zničený RegioSprinter

U Pacova na Pelhřimovsku následně 6. února opět najel nákladní automobil převážející na podvalníku bagr na železniční přejezd, kde částečně uvázl. Řidič stačil zavoláním na tísňovou linku zastavit železniční provoz a automobil poté vyprostil.

Článek jsme průběžně aktualizovali na základě informací SŽ.

Tagy drážní hasiči Regionova Správa železnic střet bagru s vlakem
57 komentářů