Další pokrok s D35. Budování dálničního obchvatu Vysokého Mýta začne příští týden

Příprava území pro stavbu D35 okolo Vysokého Mýta. Foto: ŘSDPříprava území pro stavbu D35 okolo Vysokého Mýta. Foto: ŘSD

Stavba uleví Vysokému Mýtu od tranzitní dopravy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájí příští týden stavbu necelých šesti kilometrů dálnice D35. Po tento týden zahájené stavbě D35 z Hořic do Sadové v Královéhradeckém kraji začne stavba o několik desítek kilometrů dále, okolo Vysokého Mýta.

Vyplývá to z pozvánky na slavnostní zahájení stavby, které se uskuteční příští čtvrtek. Jde o úsek Vysoké Mýto – Džbánov. Ten přinese konec tranzitní dopravy přes Vysoké Mýto.

ŘSD již v létě podepsalo smlouvu se sdružením Eurovia CS, M-Silnice a Stavby mostů na stavbu dálnice. Do tendru s odhadovanou cenou 2,5 miliardy korun přišlo pět nabídek, z toho jen jediná lehce přesáhla projekční odhad. Vítězná cena 1,829 miliardy korun je na 72,5 % odhadované ceny.

Trasa D35 Vysoké Mýto - Džbánov. Foto: ŘSD

Šest kilometrů dlouhý úsek bude úlevou především pro Vysoké Mýto, přes které denně projede přes 22 tisíc vozidel. Úsek prochází převážně zemědělskou krajinou a kříží silnice II. a III. třídy, místní komunikace, polní cesty i několik menších vodních toků. Na jednom konci se napojí na stavbu D35 z Ostrova do Vysokého Mýta, na konci druhém bude pokračovat do Litomyšle. Detailně je stavba popsána v informačním letáku ŘSD.

Zatím se nová dálnice napojí na silnici I/35 prostřednictvím nové křižovatky Vysoké Mýto západ a Džbánov a v budoucnu na ni naváží úseky dálnice D35 Ostrov – Vysoké Mýto a Džbánov – Litomyšl. Hotovo má být v roce 2025.

Tagy D35 D35 Vysoké Mýto - Džbánov Eurovia CS M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Stavby mostů
54 komentářů