Kdy bude D11 na hranicích? Co ministr, to jiný termín. Havlíček doufá, že za pět let.

Premiér Babiš a ministr Havlíček pomáhají zkrátit dobu výstavby D11. Autor: MDČRPremiér Babiš a ministr Havlíček pomáhají zkrátit dobu výstavby D11. Autor: MDČR

Ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš se dnes zajeli podívat na východ Čech. K hlavním bodům programu patřila

Ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš se dnes zajeli podívat na východ Čech. K hlavním bodům programu patřila návštěva staveniště dálnice D11, která se aktuálně buduje v úsecích Hradec Králové – Smiřice – Jaroměř. Nastala přitom obvyklá tipovačka termínů dokončení celé dálnice.

Podle Havlíčka by měli řidiči jezdit po dálnici do Polska v roce 2026, z velké části by tak měla být hotová už v předchozím roce. Musíme zkrátit přípravu, zrychlit výkupy pozemků a postavit alespoň úsek Trutnov – státní hranice o několik let dříve,“ uvedl Havlíček. Jeho předchůdce Vladimír Kremlík v listopadu při kontrolním dnu na stavbě uváděl jako termín dovedení dálnice na hranice rok 2028. Jeho předchůdce Dan Ťok si zase pohrával s termínem 2024.

Obavy na české straně vyvolává tempo výstavby v Polsku, tamní rychlostní silnice S3 by mohla být na hranicích už v roce 2023. To by zřejmě bez dálnice na české straně zatížilo Trutnovsko nadměrnou dopravou. „Pokud budou Poláci do tří let na česko-polské hranici, vzniknou dopravní komplikace. Proto musíme co nejdříve schválit v tomto roce takzvaný zákon o liniových stavbách a vyřešit možnosti zkrácení celé stavby a přiblížit termíny otevření české i polské dálnice,“ doplnil Havlíček. Leták ke stavbě na stránkách ŘSD aktualizovaný v únoru mluví stále o roce 2028.

D11 se aktuálně staví na 22,4 kilometru, k dokončení od Jaroměře dále na sever zbývá 41 kilometrů.

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Karel Havlíček Polsko Top
47 komentářů