dkv-spojujeme

ČSA drží nad vodou emisní povolenky, ztrátový byznys dotují jejich prodejem

Airbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr JurišAirbus A320 registrace OK-HEU Českých aerolinií. Foto: Petr Juriš

Cena emisních povolenek roste, ČSA jich potřebují podstatně méně, než jich mají.

České aerolinie prodělaly za prvních šest měsíců letošního roku celkem 103 milionů korun. Firmu, nad kterou soud vyhlásil na žádost Smartwings úpadek a reorganizaci, drží nad vodou aktuálně především prodej emisních povolenek, kterých má firma díky svému omezenému provozu nadbytek.

Vyplývá to z aktuální zprávy insolvenčního správce. „Cash-flow dlužníka je pozitivně ovlivněno divesticemi emisních povolenek, ze kterých je částečně financován provoz dlužníkova podniku,“ uvedl insolvenční správce, kterým je společnost Inskol. Ještě v dubnu měla firma na účtech jen 15,5 milionů korun, na konci června již 105,5 milionů korun. I díky tomu podle správce není důvod zastavit provoz ČSA nebo vstoupit do konkurzu.

Možnost prodávat emisní povolenky mají ČSA povoleny soudem. Dopravce těží z toho, že jejich cena neustále roste: ještě v březnu byla hodnota kolem 40 eur, teď již 58 eur a mluví se o růstu až k hranici 100 eur.

Letecké společnosti v Evropské unii mají nárok na bezplatnou alokaci části povolenek do roku 2023. ČSA připadá na každý rok kolem 220–240 tisíc povolenek. Objem byl stanoven dříve podle předchozího počtu letů. ČSA tak nyní alespoň částečně vydělávají na své miniaturizaci a očekávají, že budou mít k prodeji zhruba 182 tisíc emisních povolenek.

ČSA jsou v úpadku od března, soud povolil jejich reorganizaci. Podle záchranného plánu budou mít ČSA jen jediné letadlo. Firma nedávno definitivně zrušila objednávku nových letadel Airbus.

Tagy České aerolinie ČSA emisní povolenky
35 komentářů