ČSA zrušily objednávku na nová letadla Airbus A321XLR a A220

A220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: AirbusA220-300 v barvách Českých aerolinií. Foto: Airbus

Smartwings jako majitel zrušení zakázky nekomentovaly.

České aerolinie zrušily v červenci všechny objednávky na nová letadla Airbus A220-300 a A321XLR. Vyplývá to z pravidelného měsíčního reportu o stavu objednávek a dodávek Airbusu. V seznamu jednotlivých zakázek zmizela jak čtyři letadla A220-300, tak tři letouny A321XLR.

Dopravce jimi plánoval nahradit turbovrtulová letadla ATR (letadly A220), letadla A321XLR chtěl použít pro návrat do dálkové dopravy. Airbus tuto objednávku nyní vede jako zrušenou. Jako první na to upozornil německý server aerotelegraph.de.

ČSA patří do skupiny Smartwings, které letos podaly návrh na insolvenční řízení a následnou reorganizaci. „V ČSA probíhá proces soudní reorganizace a do ukončení tohoto procesu nemůžeme komentovat obchodní vztahy, kterých se reorganizace týká,“ řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Airbus již v květnu přihlásil podle zjištění E15.cz  obří pohledávku ve výši 17 miliard korun. Podle původních plánů měly ČSA již loni první A220 převzít, začalo i školení pilotů. Nákup ale zastavila pandemie koronaviru.

„Letouny Airbus A220 a A321XLR zapadají do naší dlouhodobé strategie na rozvoj destinací a sítě linek. Zařazení letadel do flotily ČSA přinese konkurenční výhodu, zatraktivní nabídku a navýší kapacitu na stávajících linkách. Pevně věřím, že tento krok bude pozitivně oceněn cestujícími, neboť letouny díky zcela novému uspořádání kabiny nabízí nejvyšší možnou úroveň kvality pohodlí ve své třídě i na dlouhých letech,“ řekl při nákupu letadel Petr Kudela, předseda představenstva ČSA.

Tagy A220 A321XLR Airbus Airbus A220 Aribus A321XLR České aerolinie ČSA
108 komentářů