České dráhy zrušily poplatek za místenku u vlaků do zahraničí

Podmínkou je rezervace 14 dnů předem.

Cestovat do zahraničí vlaky Českých drah bude možné již s místenkou zdarma. Dopravce od poloviny května ruší poplatek za rezervaci místa do zahraniční destinace. Většinou si za místenku v takovém případě účtoval poplatek 3 eura (aktuálně podle přepočtu 72 korun).

Změna je již patrná v rezervačním systému dopravce. Podle mluvčího Českých drah Petra Pošty jde o novinku, která má podpořit cestování do zahraničí. Nabídka platí pro nákupy jízdenek na vlaky bez povinné rezervace místa přes e-shop nebo aplikaci Můj vlak.

Nabídka platí ve vlacích překračujících hranici České republiky a při včasném nákupu nejméně 14 dní před cestou. Bezplatné místenky je takto možné využít jak ve směru z ČR, tak ve směru ze zahraničí. Tímto krokem chceme nabídnout cestujícím při cestách na větší vzdálenosti po Evropě větší komfort a ještě více podpořit včasný nákup jízdenek pro cestování v mezistátních vlacích, kde jsou rezervace míst velice žádané,“ uvedl Pošta.

Pokud se cestující kupuje jízdenku z Česka do zahraniční destinace s přestupem v jiné zemi, na vlak zahraničního dopravce už místenka zdarma není. Například pro spojení Praha – Salcburk je místenka zdarma v relaci Praha – Linz, dál už je zpoplatněna.

Podobná možnost místenky zdarma platí u on-line nákupů dlouhodobě u vnitrostátních jízdenek.

Tagy České dráhy mezinárodní jízdenky
94 komentářů