České dráhy vypravily už třetí humanitární soupravu. Vlak pojede do Čopu

Příjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhyPříjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhy

Lidé mohou do odjezdu vlaku přinést na nádraží humanitární pomoc.

České dráhy v neděli večer vypravily již třetí humanitární vlak na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Na rozdíl od prvních dvou vlaků na polsko-ukrajinskou hranici do Přemyšle zamíří přes Slovensko do ukrajinského Čopu. Vlak vypravuje ve spolupráci se slovenským dopravcem ZSSK.

O vlaku informoval dopravce na sociálních sítích. Jede z Bohumína, kam mohli lidé do úschovny zavazadel zatím přinášet i materiál na pomoc, například vody, léky, pleny či deky.

Pro České dráhy jde už o třetí soupravu, kterou na pomoc Ukrajině sestavily. První dvě odjely v pátek večer do Přemyšle, odkud se včera vrátila jedna a druhá zůstává ještě v Polsku. Zatím se řeší i její využití pro přepravu uprchlíků v rámci Polska. Druhá zůstává připravena v Bohumíně operativně pro další nasazení, třetí dnes vyrazí do Čopu. „Návrat očekáváme zítra. Vozy pojedou přímo až na Ukrajinu,“ dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Kapacita soupravy je zhruba 600 míst.

České dráhy jako první dopravce již v pátek ráno zavedl možnost přepravy zdarma občanům s ukrajinským pasem. Včera se k nim přidal polský PKP Intercity a slovenské ZSSK, od dneška stejná možnost platí i ve vlacích Deutsche Bahn a také v Rakousku v ÖBB. K pomoci se přidal také například Leo Express, autobus na ukrajinské hranice pro uprchlíky chystají také United Buses.

Řada cestujících z Ukrajiny využívá pro evakuaci ze své země vlaky pravidelné dopravy, včera například z Košic do Prahy dorazilo pendolinem zhruba stovka uprchlíků.

Tagy České dráhy Ukrajina
47 komentářů