České dráhy v Brně vystaví jednotku poničenou vandaly se spreji. Ukážou, jak graffiti poškozují lak

Jednotka 560 poničená graffiti. Foto: České dráhyJednotka 560 poničená graffiti. Foto: České dráhy

Kampaň proti graffiti se nově rozšíří i do Brna.

Po zahájení kampaně a tvrdšího boje proti vandalům v Praze a Středočeském kraji se rozhodly České dráhy zostřit ostrahu odstavených vlaků i v Brně. Firma záměrně v neděli představí historickou jednotku 560 poničenou graffiti.

Jednotka bude tuto neděli 18. 6. od 10:00 do 14:00 hodin vystavena na 6. nástupišti brněnského hlavního nádraží v rámci Dnů dopravní nostalgie. „Část graffiti byla vyčištěna, další část zůstane posprejovaná, aby i návštěvníci nostalgické akce věděli, jak velkým problémem výtvory vandalů jsou a že se jejich řádění nevyhnou jak moderní, tak i historické vlaky,“ řekl Lukáš Kubát, mluvčí Českých drah. Na jednotce je podle něj také patrné, jak odstraňování graffiti znatelně poškozuje původní lak vlaku. Dopravce minulý týden vyhlásil kampaň proti tomuto druhu vandalismu.

Její součástí je i lepší ochrana odstavených vlaků. Ta se má rozšířit i do Brna. „Výtvory sprejerů nás každoročně stojí miliony korun. Rok co rok navíc zaznamenáváme vyšší aktivitu vandalů. Jen v tomto roce jsme investovali do čištění interiérů a exteriérů zhruba 10 milionů korun. V Brně a okolí tak připravujeme podobná opatření, která zavádíme a budeme zavádět v Praze a středních Čechách. Například ve spolupráci s Policií ČR a bezpečnostními agenturami budeme aktivněji střežit místa, kde k útokům nejčastěji dochází. Plánujeme zde i nasazení hlídky se psem, která se osvědčila v hlavním městě,“ popisuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

V Brně a jeho okolí jsou podle něj graffiti podobně velký problém jako v Praze a ve Středočeském kraji.

Jednotka 560 poničená graffiti. Foto: České dráhyJednotka 560 poničená graffiti. Foto: České dráhyJednotka 560 poničená graffiti. Foto: České dráhy
Tagy České dráhy graffiti
62 komentářů