Odstranění čmáranic z Elefantu vyjde na 150 tisíc. Dráhy spouštějí kampaň proti graffiti

Posprejovaná jednotka CityElefant. Pramen: České dráhyPosprejovaná jednotka CityElefant. Pramen: České dráhy

„Bylo překvapivé zjištění, že nemalé množství sprejerů jsou dospělí lidé mezi 30 a 50 lety.“

České dráhy, Prahu a Středočeský kraj stále naléhavěji trápí vandalismus v podobě počmáraných vlaků. Dopravce a objednatelé dopravy proto spouštějí kampaň, která má veřejnosti ukázat náročnost boje proti vandalům. Dráhy už začátkem května představily i další opatření, například nasazení hlídek se psy.

České dráhy například upozorňují na to, že odstranění graffiti o ploše 150 metrů čtverečních z jednotky CityElefant trvá 8 až 10 hodin a vyjde na 150 tisíc korun. Pětičlenný tým při tom spotřebuje 40 kilogramů odlakovače a 2000 litrů vody.

„Vzhledem k povaze sprejů, které vandalové používají, je nutné pracovat ručně a využívat speciální chemikálie. Manuální proces je potřebný i z toho důvodu, aby nedocházelo k poškození laku,“ uvádějí České dráhy.

„Nehodláme se smířit s žádným druhem vandalismu. Chceme, aby byla veřejná doprava čistou a slušnou záležitostí. Z našeho pohledu nejde o nic jiného než čmáranice hyzdící vlaky, kterými denně cestují statisíce lidí,“ uvedl radní Středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký. „Máme tendenci si myslet, že sprejeři jsou především mladí lidé ve věku 15 až 25 let. I pro mne bylo překvapivé zjištění, že nemalé množství z nich jsou dospělí lidé mezi 30 a 50 lety,“ dodal Borecký.

České dráhy jen za letošní rok vyčistily interiéry 68 a exteriéry 64 Elefantů. To odpovídá takřka celé flotile CityElefantů v Praze a Středočeském kraji. Dopravce to vyšlo na 10 milionů korun. „Chceme také veřejnosti ukázat, že boj s graffiti není jen záležitostí objednatelů a dopravce, ale celé společnosti,“ uvedly ke kampani dráhy.

Vandalové se přitom nezastaví ani před historickými nebo naopak úplně novými vlaky. V dubnu například posprejovali muzejní pantograf, který se v Praze chystal na nostalgickou jízdu do Kutné Hory, v noci na dnešek zase přišla v Praze k úhoně zbrusu nová motorová jednotka RegioFox.

 

Kampaň ČD proto vandalismu. Pramen: České dráhyKampaň ČD proto vandalismu. Pramen: České dráhyKampaň ČD proto vandalismu. Pramen: České dráhyČištění jednotky CityElefant od graffiti. Pramen: České dráhyHlídky se psy mají vandaly odstrašit. České dráhy si jejich nasazení pochvalují. Pramen: České dráhyPosprejovaná jednotka CityElefant. Pramen: České dráhyČištění jednotky CityElefant od graffiti. Pramen: České dráhy

 

Tagy České dráhy graffiti vandalismus
142 komentářů