České dráhy si v Budějovicích postaví vlastní depo za stovky milionů

Nejpozději v roce 2024 by měla začít Českým drahám sloužit nová hala pro provozní údržbu v Českých Budějovicích. Náměstek generálního

Nejpozději v roce 2024 by měla začít Českým drahám sloužit nová hala pro provozní údržbu v Českých Budějovicích. Náměstek generálního ředitele pro provoz Michal Kraus deníku Zdopravy.cz sdělil, že dráhy v jihočeské metropoli počítají s investicí řádově ve stovkách milionů korun.

Českým drahám v Budějovicích nyní chybí adekvátní zázemí. Tamní rozlehlé depo patří dceřiné společnosti ČD Cargo a dráhy za každý vjezd platí. Nové depo má sloužit údržbě elektrických i motorových vozidel. Hala vyroste na pozemku Českých drah, bude 165 metrů dlouhá. Uvnitř budou tři koleje.

Kraus připomněl, že dráhy v Jihočeském kraji provozují čtyři RegioPantery (řada 650) a dalších deset mají objednaných. K tomu kraj dostane i sedm nových motoráků. „České Budějovice jsou také důležitým místem pro údržbu a provoz dálkových vlaků v relacích Praha – České Budějovice – Linz,“ doplnil Kraus.

Stavba nové opravárenské haly v Brně - Maloměřicích. Foto: České dráhy

Stavba nové opravárenské haly v Brně – Maloměřicích. Foto: České dráhy

Dráhy jsou v současné době ve fázi zpracování záměru a připravují vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. V roce 2024 už by měla být hala v plném provozu. Dráhy aktuálně budují novou opravárenskou halu za čtvrt miliardy i v Brně. Nové opravárenské centrum chystají i v Plzni.

Tagy České Budějovice České dráhy depo opravárenská hala
59 komentářů