České dráhy čeká pokuta za nedodržování smlouvy v Královéhradeckém kraji

Regionova v Adršpašských skalách. Foto: České dráhyRegionova v Adršpašských skalách. Foto: České dráhy

Dopravce vysvětluje nedostatek vozidel zpožděním oprav a revizí.

České dráhy neplní smlouvu, kterou s dopravcem na zajištění železniční dopravy uzavřel Královéhradecký kraj. Namísto modernizovaných vozidel jezdí starší soupravy, často výrazně menší. Kraj proto chystá pokuty.

Na porušování smlouvy upozornila královéhradecká příloha MF DNES. „Mně to strašně vadí, takto regionální dopravu provozovat nemohou. Opakovaně jsem jednal s vedením Českých drah i na Správě železnic. Dáváme jim najevo, že jde o nepřijatelný stav a že za to budou sankce. Věřím, že se to může změnit, zejména až se na našich kolejích od roku 2024 objeví nové soupravy,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS), který smlouvy s dopravci vyjednával. Náchodský zastupitel a člen dopravního výboru kraje Jiří Prokop (ANO) označil situaci za systémové selhání.

Dopravce má od samotného počátku problém dodržovat kvalitu nasmlouvaných služeb. Ve vlacích nefunguje wi-fi ani informační zařízení pro cestující, řazení vlaků je jiné, než si kraj objednal. Dochází tak ve velkém k nahrazování naprosto nevyhovujícími vozy, které nejen kvalitou, ale především kapacitou nejsou schopny zajistit přijatelnou dopravu. Cestující se kolikrát ani do vlaku nevešli nebo byla odmítnuta přeprava kol i kočárků,“ popsal Prokop.

Problémy se podle MF DNES týkají většiny tratí v regionu. Z Jaroměře do Pardubic nedávno vyjela místo elektrické jednotky RegioPanter s kapacitou 240 míst a s hodinovou rychlostí 160 kilometrů daleko menší Regionova s 80 sedadly, která zvládne jen poloviční rychlost.

České dráhy vysvětlují podobně jako u jiných výpadků slibovaných vozidel zpožděním oprav. „Cestujícího nezajímá, že si dráhy špatně naplánovaly opravy,“ dodal Červíček.

Potíže mají i jiní dopravci v jiných částech Česka. Deník Zdopravy.cz minulý týden informoval o porušování smlouvy ze strany RegioJetu. Ministerstvo dopravy chystá i kvůli tomu více kontrol.

Tagy České dráhy Královéhradecký kraj
82 komentářů