Cena v tendru na obchvat Chrudimi klesla, stavba by mohla začít ještě letos

Silnice I/37, Trhová Kamenice, ilustrační foto. Pramen: Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39208561Silnice I/37, Trhová Kamenice, ilustrační foto. Pramen: Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39208561

Ředitelství silnic a dálnic obdrželo celkem šest nabídek na 4,5 kilometru dlouhou dostavbu obchvatu Chrudimi na silnici I/37. Oznámil to

Ředitelství silnic a dálnic obdrželo celkem šest nabídek na 4,5 kilometru dlouhou dostavbu obchvatu Chrudimi na silnici I/37. Oznámil to šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl na twitteru.

S nejnižší cenou přišlo sdružení firem M-Silnice a Eurovia, které je ochotno novou silnici postavit za 441 milionů korun, což představuje 77 procent předpokládané ceny (571 milionů). Takový pokles ceny v tendru je přitom v poslední době nezvyklý, ceny se naopak vesměs šplhají nad odhady.

Obchvat Chrudimi. Pramen: ŘSD

Obchvat Chrudimi. Pramen: ŘSD

Všichni uchazeči nabídli záruku 84 měsíců. „Nyní běží vyhodnocení a když se neúspěšní uchazeči neodvolají, stavba bude zahájena ještě letos,“ uvedl Mátl. Hotovo pak má být v roce 2021. Vybudování přeložky má významně odlehčit městům Chrudim a Slatiňany od tranzitní dopravy.

Součástí stavby bude vybudování čtyř křižovatek, sedmi mostů a protihlukových stěn. Současně s hlavní trasou budou vybudovány i přeložky silnic nižších tříd. Komunikace hlavní trasy kříží dva potoky (Vlčnovský a Slatiňanský) a železniční trať Pardubice – Havlíčkův Brod.

Silnice I/37 vede v trase Trutnov – Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice – Chrudim – Ždírec nad Doubravou – Žďár nad Sázavou – Velká Bíteš. Koncem září začalo ŘSD na této silnici stavět tříkilometrový obchvat Osové Bítýšky, který vyjde na 214 milionů korun. Předpokládaná cena byla 195 milionů.

Tagy Chrudim I/37 obchvat ŘSD
6 komentářů