Chrudim založí nadační fond, bude spravovat peníze z dopravních pokut

Radar na silnici u silnice I/50. Foto: Město SlavkovRadar na silnici u silnice I/50. Foto: Město Slavkov

Zájem o zapojení do fondu mají i okolní obce.

Město Chrudim připravuje založení Nadačního fondu pro bezpečnost silničního provozu. Bude spravovat peníze vybrané z pokut za dopravní přestupky, zpětně se investují dopravních projektů. Zapojí se do něj další obce ze správního obvodu. Novinářům to řekl místostarosta Zdeněk Kolář (ANO).

„Jednali jsme s obcemi ve správním obvodu města. Chtěly provádět měření rychlosti. Pokud samy chtějí měřit rychlost, musí si zakoupit radary a příslušenství. Přestupky zpracuje město Chrudim jako obec z rozšířenou působností,“ řekl Kolář.

Část z peněz za pokuty se vrátí do obecních investic, které zlepší bezpečnost silničního provozu. Město Chrudim si odečte náklady spojené s administrativou. „Aby to bylo podle zákona, jdeme formou zřízení nadačního fondu. Po odečtení nákladů spojených s administrativou přestupků v nadačním fondu zůstanou peníze, které budou investovány do projektů v obcích, kde bude měření radary realizováno,“ řekl Kolář.

Fond musí nejdřív schválit chrudimští zastupitelé, uvedl starosta Chrudimi František Pilný (ANO). „Nadační fond se připravoval od samého začátku, co se tady připravovaly radary, já osobně to považuji za správné, že se pokuty vybrané z dopravních přestupků investují zpět do bezpečnosti silničního provozu,“ řekl Pilný.

Chrudim do fondu zapojí obce v okolí. Chystá se na jednání s obcí Zaječice. Jako první projevil zájem Hrochův Týnec, který má v provozu radary rok, vydal za ně 1,2 milionu korun. „Chceme zlepšovat bezpečnost kolem silnic ve městě Hrochův Týnec, ať se jedná o osvětlení, úpravy chodníků. Máme zájem se zapojit do fondu, investovali jsme do pořízení radaru, na jeho provoz, na činnost městské policie, ale přestupky řeší Chrudim,“ řekl starosta Aleš Vašek (Volba pro město Hrochův Týnec).

Za rok radary odhalily zhruba 6000 přestupků. Radar podle místostarosty Petra Schejbala (KDU-ČSL) pomohl snížit počty aut, které na průtahu městem překračují rychlost. „Je to výrazně zvýšení bezpečnosti v Hrochově Týnci. Denně přesáhnou povolenou rychlost dvě desítky vozidel, předtím to byly násobky vozidel víc,“ řekl Schejbal.

Tagy Chrudim měření rychlosti radary
3 komentáře