Celodenní jízdenka na neomezené cestování po železnici vyjde na 868 Kč

Vlaky Českých drah a Arrivy v České Lípě. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlaky Českých drah a Arrivy v České Lípě. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ceny OneTicket stoupnou o 15 %. Nově bude v nabídce kromě celodenní jízdenky i jízdenka pro psa a kolo.

Systém jednotného tarifu (SJT) nabídne od změny jízdního řádu od 11. prosince nově i verzi jednodenní jízdenky pro neomezené cestování po české železnici ve všech vlacích s výjimkou komerčních spojů Leo Express. Jasná je už její cena: 868 Kč v druhé třídě a 1 058 Kč v první třídě.

Vyplývá to z informací v cenovém věstníku a ministerstva dopravy. Pro cestující nová jízdenka znamená, že se jim často vyplatí při jednodenních zpátečních cestách z Čech na Moravu či opačně namísto dvou jízdenek tam a zpět.

Dosud takovou možnost v Česku nabízí jen u svých vlaků České dráhy nebo některé kraje jen pro území svého integrovaného dopravního systému (IDS). České dráhy ji nabízejí za 599 Kč, od změny jízdního řádu ji zdraží na 699 Kč (v textu jsme měli původně nesprávně 799 Kč, za chybu se omlouváme).

V systému OneTicket nově přibude i možnost jízdenky pro psa nebo jízdní kolo. V případě psa půjde o 30 Kč při cestě do 150 km a 50 Kč při cestě nad 150 km. V případě kola půjde o 50 Kč u vzdálenosti do 150 km a 100 Kč při delší vzdálenosti. Dosud jsou v systému k dispozici kromě jednotlivých jízdenek doklady na týden, měsíc, tři měsíce nebo celý rok.

Stejné zdražení jako u Českých drah

Ceny v SJT zdraží od prosince o zhruba 15 %. „Dojde ke změně cen v tarifu SJT, který platí u všech spojů vedených v závazku veřejné služby a na většině komerčních spojů. Cestující v tomto tarifu zaplatí od 11. 12. v průměru o 15 % více, přestože inflace je aktuálně 18 %. Ke stejnému navýšení tarifů přistoupily také České dráhy,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

V případě celoroční jízdenky to znamená, že namísto 24 981 ve 2. třídě zaplatí cestující 28 728 Kč.  „Zvolené řešení udrží železnici v rámci veřejné dopravy dostupnou pro občany a konkurenceschopnou s ostatními druhy dopravy lidí. Zároveň potřebujeme postupně obnovovat vozový park a zlepšovat železniční infrastrukturu i služby cestujícím,“ řekl Jemelka ke zdražení.

 

Ceny síťových jízdenek SJT od 11.12. 2022

Ceny síťových jízdenek SJT od 11. 12. 2022

Tagy celodenní jízdenka Ministerstvo dopravy OneTicket SJT systém jednotného tarifu
143 komentářů