ČD Cargo koupí deset dalších lokomotiv TRAXX 3 MS

Bombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDCBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDC

Dalších deset lokomotiv má Bombardier dodat příští rok.

Společnost Bombardier Transportation, která je od konce ledna součástí skupiny Alstom Group, dodá dalších deset lokomotiv TRAXX 3 MS českému nákladnímu dopravci ČD Cargo. Kontrakt již odsouhlasila dozorčí rada ČD Cargo.

Bombardier nabídl v soutěži na deset lokomotiv nejnižší cenu. „Firma podala jednoznačně ekonomicky nejvýhodnější nabídku,“ uvedl dopravce v tiskové zprávě. Podle dopravce bylo osloveno celkem třináct potenciálních uchazečů z řad výrobců či dalších poskytovatelů lokomotiv na evropském trhu.

ČD Cargo v rámci zkušebního provozu využívá již dvě lokomotivy řady 388 TRAXX  3 MS dalších osm lokomotiv pro rozšíření zkušebního provozu dorazí postupně do konce března. Nasazovány budou v průběhu měsíce dubna a to zatím pouze na výkony v rámci České republiky.

Sankce za pozdní dodávku

Podle kupní smlouvy mělo být prvních deset lokomotiv této řady již schváleno pro provoz ve všech sousedních zemích a v Maďarsku. Lokomotivy ale stále nejsou schválené. Tím firma porušila podmínky smlouvy.

„K nesplnění dodací lhůty zakotvené ve smlouvě se společnost postavila čelem a to se všemi z toho plynoucími důsledky. Detaily z důvodu mlčenlivosti komentovat nemohu, ale rád bych ujistil, že prodlení bylo i přes komplikace způsobené pandemií naší společnosti plně kompenzováno. Není tedy žádný důvod k ukončení spolupráce,“ řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Dodávka deseti nových strojů proběhne příští rok.

Od začátku zkušebního provozu najezdily první dvě lokomotivy již více než 160 tisíc km. „Evropský schvalovací proces se blíží ke svému závěru a v průběhu letošního třetího kvartálu by lokomotivy, v souladu s podepsaným dodatkem ke kupní smlouvě, měly být nasazovány už i na zahraniční výkony,“ uvedl dopravce.

V Česku by tak mělo příští rok jezdit už 35 lokomotiv Bombardier TRAXX 3 MS. Kromě dvaceti pro ČD Cargo má do konce roku převzít celkem 15 lokomotiv RegioJet.

Vysvětlení označení názvu TRAXX 3 MS namísto původního TRAXX MS3: Jde o interní změnu názvu společností Bombardier, nikoliv překlep

Bombardier TRAXX MS3 v čele vlaku Českých drah v Karlových Varech. Foto: Jan PlomerBombardier TRAXX MS3 v čele vlaku Českých drah v Karlových Varech. Foto: Jan PlomerLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 (388.010) ve speciálním nátěru pro ČD Cargo při technicko-bezpečnostní zkoušce u Kasselu. Foto: Martin VoigtLokomotiva Bombardier TRAXX MS3 při zkoušce v okolí Kasselu. Foto: Martin VoigtLokomotivy Bombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo na železničním zkušebním okruhu ve Velimi. Foto: ČD CargoLokomotivy Bombardier TRAXX MS3 při přepravě do Velimi. Foto: ČD CargoTRAXX MS3 v ústeckém depu ČD Cargo. Foto: ČD CargoTRAXX MS3 v ústeckém depu ČD Cargo. Foto: ČD CargoTRAXX MS3 v ústeckém depu ČD Cargo. Foto: ČD CargoBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDCBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDCBombardier TRAXX MS3 v barvách ČD Cargo. Foto: ČDC
Tagy Bombardier Transportation Bombardier TRAXX MS3 ČD Cargo Top TRAXX 3 MS Traxx MS3
92 komentářů