Závod Alstomu v Alsasku převzal CAF, bude vyrábět jednotky Talent 3 i Coradia Polyvalent

Jednotka Alstom Coradia Polyvalent. Foto: VUZJednotka Alstom Coradia Polyvalent. Foto: VUZ

Součástí transakce je i převod konstruktérů z Německa.

V evropském oboru výroby kolejových vozidel byla završena největší letošní transakce. Španělská společnost CAF přebírá od společnosti Alstom závod ve francouzském městě v Reichshoffen v Alsasku. Jeho odprodej byl podmínkou spojení Alstomu s Bombardierem.

Transakce mohla mít českou stopu: ve hře o celý závod byla i Škoda Transportation. O prodeji CAF se rozhodlo loni, tento týden byla celá transakce formálně završena. Její součástí není jen převod nemovitostí a strojů, ale i výrobního programu jednotek Coradia Polyvalent a Talent 3.

Závod v Alsasku zaměstnává přes 700 lidí. CAF nákupem rozšíří nejen svoji výrobní základnu, ale bude mít i blíže na další evropské trhy. Podle dohody bude probíhat nadále výroba jednotek Talent 3 a Coradia Polyvalent na základě dříve uzavřených smluv Alstomu a Bombardieru. Součástí transakce je i přesun části vývojářů z německého Hennigsdorfu pod CAF. Španělská firma má již ve Francii výrobní závod v Bagnères-de-Bigorre.

CAF, který je současně vlastníkem polského výrobce autobusů Solaris a má minoritní podíl i v Leo Express, chce dál posílit svoji pozici na evropském trhu. Transakce má hodnotu 75 milionů eur, CAF si na ni půjčil.

Tagy alstom Bombardier Transportation CAF
18 komentářů