Místo Talentů Desira. ÖBB vypověděly smlouvu s Alstomem, 21 nových jednotek dodá Siemens

Jednotka Siemens Desiro ML. Foto: Philipp Horak / ÖBBJednotka Siemens Desiro ML. Foto: Philipp Horak / ÖBB

Nové jednotky od Bombardieru měly na západě země jezdit už dva roky, dopravci tak došla trpělivost a vybral nového dodavatele.

Rakouským spolkovým drahám se kvůli nespolehlivosti Alstomu (konkrétně Bombardieru, který letos Alstom definitivně převzal) zadrhla modernizace elektrických jednotek ve spolkové zemi Vorarlbersko.

Dopravce tak musel přistoupit k nouzovému řešení: smlouvu s Alstomem na dodávku jednotek Talent 3 vypovědět a místo toho vypsat novou soutěž na nové vlaky. Zakázku vyhrál Siemens Mobility, který dodá celkem 21 jednotek Desiro ML. Vítězství Siemensu oznámily ÖBB v tiskové zprávě.

Jednou z podmínek soutěže byla i relativně krátká doba na dodání: první jednotky mají být vyrobené a dodané do konce příštího roku. Jednotky jsou třívozové a zhruba 100 metrů dlouhé, mají 8 dveří. V Rakousku aktuálně jezdí přes 180 jednotek na platformě Desiro ML.

Ve Vorarlbersku tak nebude jezdit ani jedna z původně objednaných jednotek Talent 3. Bombardier získal v roce 2016 rámcovou smlouvu na dodávku 300 jednotek pro ÖBB. Jednotky se svařují v závodě Bombardieru (nyní Alstomu) v České Lípě. Původní termín zahájení provozu byl v dubnu 2019, kvůli problémům se schvalováním ale jednotky získaly jen dočasné povolení k provozu.

Tagy alstom Bombardier Transportation ÖBB Siemens Desiro ML Talent 3 Voralbersko
49 komentářů