Bombardier ukázal podobu nových tramvají pro Berlín

Nová podoba tramvají Flexity pro Berlín. Foto: AlstomNová podoba tramvají Flexity pro Berlín. Foto: Alstom

Nové tramvaje mají být tišší než dosavadní generace.

Společnost Bombardier Transportation, která od ledna patří do skupiny Alstom, ukázala podobu nových tramvají, které bude vyrábět pro provoz v Berlíně. Jde o zakázku, kterou získal Bombardier od berlínského dopravního podniku Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) ještě na konci loňského roku.

Design nových tramvají naváže na podobu stávajících tramvají Flexity, stejně tak budou nové tramvaje jezdit ve žluté barvě, typické pro Berlín. „Jde o tramvaje, kterou budou spoluutvářet podobu města,“ řekl provozní ředitel BVG Rolf Erfurt.

Oblastní šéf Alstomu Müslüm Yakisan upozornil, že novou podobu mají i podvozky. „Nástupní plocha pro cestující bude ještě níže než dosud, tramvaje budou díky tomu tišší,“ řekl Yakisan.

Nová rámcová smlouva počítá s dodávkou až 117 tramvají Flexity, stejně tak poskytnutím náhradních dílů až na 32 let v hodnotě 571 milionů eur (zhruba 15 miliard korun). První kupní smlouva počítá s dodávkou tří pětičlánkových a sedmnácti devítičlánkových tramvají.

Nové tramvaje Flexity budou o deset metrů delší než poslední dodávka stejného typu pro Berlín. Budou vybaveny řadou bezpečnostních asistentů, například detektorem překážek na trati. Nové tramvaje mají postupně v Berlíně nahradit tramvaje GT6 z přelomu tisíciletí.

V Berlíně ještě běží dodávka z rámcové smlouvy z roku 2006, poslední kupní smlouva byla podepsána v roce 2017. Do německého hlavního města mají zbývající kusy z této série dorazit letos.

Nová podoba tramvají Flexity pro Berlín. Foto: AlstomNová podoba tramvají Flexity pro Berlín. Foto: AlstomNová podoba tramvají Flexity pro Berlín. Foto: AlstomTramvaj Bombardier Flexity v Berlíně. Foto: Bombardier
Tagy alstom Berlín Berliner Verkehrsbetriebe Bombardier Transportation BVG Flexity
11 komentářů